Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Antonin Dvorak & Nature Boy


To Nature Boy είναι μια απ' τις "πολύ" αγαπημένες μου μελωδίες.



Η μελωδία ξεκίνησε από μια Ουκρανική μπαλλάντα. Αρχικά ενέπνευσε τον Τσέχο συνθέτη Antonin Dvorak να συνθέσει ένα κουιντέτο (κουαρτέτο εγχόρδων & πιάνο) και αργότερα κι άλλους καλλιτέχνες.
Το δεύτερο μέρος του κουιντέτου αυτού είναι ένα μελαγχολικό και ελαφρώς ΄σκοτεινό΄andante. Εδώ ο Dvorak δίνει τήν ευκαιρία στό αγαπημένο του Οργανο τήν Βιόλα να μάς χαρίσει μερικά μουσικά ΄περάσματα΄γεμάτα απο θλιμένη διάθεση. Το μέρος αυτό το ονόμασε ο συνθέτης Dumka δλδ μια φόρμα της Ουκρανίας, αλλά και γνωστή στην Τσεχία, όπου εναλλάσονται το αργό - γρήγορο - αργό.
Όλο το έργο είναι απολαυστικό γιά Φθινοπωρινά απογεύματα,πού αναδεικνύει τίς Λυρικές Ικανότητες τού Σημαντικού αυτού Συνθέτη.
Εδώ παραθέτω μια ερμηνεία του κουιντέτου απ' το κουαρτέτο Borodin με τον Sviatoslav Richter στο πιάνο.




Aν θέλετε μπορείτε να ακούσετε όλο το κουιντέτο




Για πληρέστερη ευχαρίστηση σας δίνω μερικά βίντεο από άλλους μουσικούς που με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο ο καθένας, έφεραν αυτή την "αγαπημένη" μελωδία στο κοινό τους.

Nat King Cole με τον ίδιο στο πιάνο



Miles Davies



Kurt Elling



Sound track της ταινίας Moulin Rouge


George Benson


Chuck Findley με την ορχήστρα του James Last ( ΣΑΣ ΤΟ ΣΥΝΙΣΤΩ!!!!) O τρομπετίστας Chuck Findley έχει σίγουρα αυτό το "κάτι" που δείχνει πόσες "ανάσες" μπορεί να έχει μια μελωδία



Aziza Mustafa Zadeh 





Και πολλοί - πολλοί άλλοι έχουν ερμηνεύσει αυτή την μελαγχολική μελωδία.
Πιστεύω πως θα την χαρείτε όπως κι εγώ...

Εδώ τα λόγια του τραγουδιού που τα έγραψε ο Eden Ahbez
There was a boy
A very strange enchanted boy
They say he wandered very far, very far
Over land and sea
A little shy
And sad of eye
But very wise
Was he

And then one day
A magic day he came my way
And while we spoke of many things, fools and kings
This he said to me
"The greatest thing
You'll ever learn
Is just to love
And be loved
In return"

 
Ήταν ένα αγόρι 
ένα παράξενο μαγεμένο αγόρι
Λένε πως ταξίδεψε μακριά, πολύ μακριά
Πέρα από γη και θάλασσα
Λίγο ντροπαλό
Λίγο θλιμμένο
Αλλά ήταν πολύ σοφό.

Και τότε μια μέρα
Μια μαγική μέρα βρέθηκε στον δρόμο μου
Κι όπως λέγαμε για πολλά, για τρελλούς και για βασιλιάδες
Μου είπε αυτό:
"Το πιο μεγάλο πράγμα
που πρέπει να μάθεις
είναι ν' αγαπάς
και ν' αγαπιέσαι"


2 σχόλια:

  1. Moυ κρατας υπέροχη συντροφιά, γλυκια μου Αζη, με την θαυμασια μελωδια του Ντβορζακ απο ενα υπεροχο κουιντετο, με τις ιδιοτροπες "αρχαϊκες" αρμονιες, τις παράξενες μετατροπίες και τις ξεχωριστες απο τον καθε δημιουργο αναπλάσεις της μελωδιας αυτης.
    Τις εχω ακουσει όλες κατα καιρούς, ομως ειναι ομορφη η αίσθηση να επιστρεφεις σε κατι που κανει το νου να γαληνευει και την ψυχή να ηρεμεί ως να αφηνεται...

    Οι στιχοι του Nature boy περικλείουν αφθαστη σοφια...Διδασκουν τον ακροατη την ουσια της ζωης: την Αγαπη... Ν' αγαπάς και ν' αγαπιέσαι, ο,τι πολυτιμότερο και εφαλτήριο για την ανθρωπινη ευτυχια...
    Διακριτές οι "ανάσες" της μελωδίας στην πρόταση σου με αισθαντικό Chuck Findley, αλλά και η Ζαντέ με τζαζ πινελιές και διανθισεις με ρυθμικη βαση στα τυμπανα, ιδιαιτερες αρμονιες πιο εμφανεις στο μερος του πιάνου, φωνητικά μελισματα με λαρυγγικά επιφωνηματα προσιδουν μια μοντερνα νοτα στο κλασικό ύφος της μελωδιας .Θεωρω δε, πως με την αρχικη μελωδια του Ντβορζακ υπαρχει συνισταμενη, καθως και κεινος αγαπησε και εμπνευστηκε απο την μουσικη των νέγρων, στα χρονια της Αμερικής...Μονο που ξαφνιάστηκα που τελειωσε απότομα, χωρις την ολοκληρωση λιγων ακομη μετρων με την απαιτουμενη κορυφωση..

    Πληροφοριακα να αναφερω πως Dumka ειναι και λαικος, βοημικος χορός που ακολουθει -οπως γραφεις- τη ρυμικη αγωγη:αργό - γρήγορο - αργό.

    Ευχαριστουμε και σε συγχαίρω για την πολυεπίπεδη αναρτηση σου, καλή μου φιλη!
    Ευχομαι να εχετε ενα χαρουμενο και χαλαρο Σαββατιατικο απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ, Ελπίδα μου για το μακροσκελές κι εύστοχο σχόλιό σου μαζί με τις ουσιώδεις συμπληρώσεις σου. Είναι, όντως, μια υπέροχη ουκρανική μελωδία, δεν ξέρω αν υπάρχουν στίχοι στα ουκρανικά κι αν αντιστοιχούν μ' αυτά του Nature Boy, που περιέχουν την βασική ουσία της ζωής, όπως λες κι εσύ, την Αγάπη.
      Ευχαριστώ που μου επισημαίνεις το απότομο τελείωμα της Ζαντέ. Για να είμαι ειλικρινής, επειδή το άρθρο είναι απ' το 2011, πολλά βίντεο είχαν καταργηθεί κι έβαλα καινούργια. Μαζί μ' αυτά και το συγκεκριμένο. Έτσι δεν το άκουσα. Βρήκα όμως ένα άλλο, με την ίδια που δεν τελειώνει έτσι άδοξα και σπεύδω να το συμπληρώσω.
      Χαρούμενο απόγευμα Σαββάτου, αγαπημένη μου, μ' ό,τι αγαπάμε και μας ηρεμεί, μας ξεκουράζει και μας γαληνεύει. ❤

      Διαγραφή