Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Franz Joseph Haydn 31/3/1732 - 31/5/1809

Ήταν Αυστριακός συνθέτης, ταλαντούχος και του έχουν δοθεί τα προσωνύμια "Πατέρας της Συμφωνίας" και "Πατέρας του κουαρτέτου εγχόρδων".

Josef Haydn



Η καριέρα του συνέπεσε με την εξέλιξη του κλασσικού στυλ στη συμφωνία, στη σονάτα, στο κουαρτέτο εγχόρδων καθώς και άλλων οργανικών τύπων, στην διαμόρφωση των οποίων έπαιξε σημαντικότατο ρόλο.



Ο Χάυντν έγραψε Εκκλησιαστική Μουσική, Ορατόρια, Φωνητική Μουσική, Συμφωνίες, Μουσική Δωματίου, Κοντσέρτα, έργα για σόλο πιάνο κλπ. Στις όπερες που έγραψε δεν δόθηκε η ίδια σημασία όπως στα υπόλοιπα έργα του.

Οι Συμφωνίες του φτάνουν το
ν αριθμό 108 και γράφτηκαν ανάμεσα στα έτη 1759-1795. Πολλές από αυτές έχουν ξεχωριστά προσωνύμια όπως η Αρ. 94 " Η Έκπληξη", η Αρ.96 "Το Θαύμα", η Αρ. 100 "Η Στρατιωτική", η Αρ.104 "Του Λονδίνου", η Αρ. 82 "Η Αρκούδα" κλπ κλπ.
Πολύ από τον χρόνο της ζωής του τον κατανάλωσε στο Παλάτι του Πρίγκηπα Νικόλαου Α΄Εστερχάζυ ο οποίος υπήρξε υποστηρικτής και χορηγός του. 
Η Συμφωνία αρ. 45 "Του Αποχαιρετισμού" γράφηκε όταν ο ίδιος ο Χάυντν και οι μουσικοί του έχαιραν της φιλοξενίας του  Πρίγκηπα στο θερινό ανάκτορό του στην αγροτική Ουγγαρία το 1775. Η παραμονή  όμως όλων είχε παραταθεί παραπάνω από το αναμενόμενο και οι μουσικοί ζητούσαν από τον Χάυντν την αποδέσμευσή τους για να επιστρέψουν στα σπίτια τους και τις οικογένειές τους. Αλλά επειδή δεν ήταν εύκολο να ζητήσει κάτι τέτοιο ευθέως από τον πρίγκηπα χρησιμοποίησε την μουσική του με διπλωματικό τρόπο. Έγραψε την Συμφωνία "Του Αποχαιρετισμού όπου στο φινάλε ένας ένας από τους μουσικούς σηκώνονται, σβήνουν το κεράκι που φέγγει την παρτιτούρα τους και αποχωρούν ώσπου μένει μόνος ο μαέστρος να διευθύνει άδειες καρέκλες. Ο Πρίγκηπας πήρε το κρυφό μήνυμα κι έτσι όλοι ανεχώρησαν την επόμενη μέρα.


Σας παραθέτω το βίντεο όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε το τελευταίο μέρος της Συμφωνίας Αρ. 45 "Του Αποχαιρετισμού" . Εδώ θα δείτε έναν - έναν τους μουσικούς να σηκώνονται και ν' αποχωρούν ώσπου μένει μόνος ο μαέστρος να διευθύνει άδειες καρέκλες.

Η συγκεκριμένη παράσταση έγινε στην 1 Ιανουαρίου 2009 στη Μεγάλη Αίθουσα της Musikverein της Βιέννης με τον Daniel Barenboim να διευθύνει μαγικά την Φιλαρμονική της Βιέννης.


Hadyn Abschiedssymphonie: IV. Finale (Neujahrskonzert Wien 2009 Barenboim)



2 σχόλια:

  1. Yπέροχος ο μουσικός αποχαιρετισμός στο Μαρτη και ταυτόχρονα τιμη στον μεγάλο Πατερα της Συμφωνίας, αλλά και βασικου εκπροσώπυ του κλασικισμού, Αζη μου!! Αγαπημενη και ιδιαιτερη η Συμφωνια του αποχαιρετισμού, εκτός της μελωδικής και αρμονικής της αρτιότητας, μαρτυρα και την ευφυία του Χαυντν προκειμενου να ικανοπιησει το δικαιο αιτημα των μουσικων της ορχηστρας του, χωρις να προσβάλλει την υψηλότητα του πριγκηπα Εστερχάζυ.
    Η συναυλία -παρασταση με Μπαρενμπόιμ και Φιλαρμονικη Βιεννης εκτός από την εκπληκτική μουσική απόδοση, διακρινεται και για την θεατρικότητα και υποκριτική δεινοτητα των μελών της!
    Σ'ευχαριστουμε, γλυκιά μου!Καλημερα, καλό μηνα με την ευχη η αγριάδα και η μελαγχολία να ξεμακρύνει σιγά-σιγά.
    Φιλιά!🌹 ❤ 🌹

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελπίδα μου, καλημέρα και καλό μήνα! Είναι πολύ αγαπημένη μου αυτή η συμφωνία του αποχαιρετισμού. Ιδιαίτερη σε σύλληψη αλλά και πολύ όμορφα δουλεμένη, πέρα από την πρωτοτυπία της και το "διπλωματικό" της μήνυμα.
    Όσο για την συγκεκριμένη παράσταση, δική μου παράλειψη να μην υποσημειωσω την θεατρικότητά της που συναγωνίζεται επάξια την αρχική ιδέα του Χάυντν να σβήνουν τα κεράκια οι μουσικοί πριν αποχωρήσουν.
    Ευχαριστώ πολύ για τον έπαινο και το ευγενικό σου σχόλιο.
    Καλή δύναμη στην μέρα σου! 💓🌹💓

    ΑπάντησηΔιαγραφή