Κυριακή 17 Απριλίου 2022

Πανσέληνος Απριλίου: Ροζ Πανσέληνος

 Τι ωραία που θα ήταν η ονομασία "Ροζ Πανσέληνος" να οφειλόταν στο χρώμα της Σελήνης τον Απρίλιο, όμως η πραγματικότητα δεν είναι τόσο μαγική.




Στην πραγματικότητα, επειδή η Πανσέληνος του Απριλίου συμπίπτει με την αρχή της ανοιξιάτικης ανθοφορίας ενός συγκεκριμένου αγριολούλουδου που φύεται στην Ανατολική Βόρεια Αμερική, το Phlox subulata, - που κοινώς ονομάζεται "Έρπουσα Φλόγα" ή "Έρπον Βρύο"- αλλά και "Ροζ Βρύο"


Phlox Subulata (Έρπουσα Φλόγα)


Εξαιτίας, λοιπόν της εποχιακής σύνδεσης της Πανσελήνου με την ανθοφορία αυτού του αγριολούλουδου ονομάστηκε η Πανσέληνος του Απριλίου "Ροζ Πανσέληνος"

Έχουν δοθεί κι άλλα ονόματα στην Πανσέληνο του Απριλίου που υπονοούν το τέλος του χειμώνα και την αρχή της άνοιξης, όπως η Πανσέληνος που σπάζει τον πάγο, η Πανσέληνος που επιτρέπει να πλέουμε στα ποτάμια, η Πανσέληνος όταν επιστρέφουν οι πάπιες


Μια πανέμορφη μελωδία του Ντβόρζακ από την όπερά του Ρουζάλκα. Το Τραγούδι της Σελήνης. Το ακούμε από την Ρενέ Φλέμιγκ από ζωντανή παράσταση στην Πράγα το 2009.



Renée Fleming @ Song to the Moon 🔴 LIVE !!! Praha 2009

Ένα ποίημα για την Ροζ Πανσέληνο που βρήκα στο διαδίκτυο με την υπογραφή  When Doves Cry  από το Σαν Ντιέγκο. 

 Ποιο όνειρο μπορεί να έλθει στην ροζ πανσέληνο
Τα λουλούδια της άνοιξης καταδιώκουν το σκοτάδι του χειμώνα
Νέα ζωή, νέα ελπίδα, μια δεύτερη ευκαιρία...
Το μόνο που αγαπώ, ένα αληθινό ρομάντζο
Τέτοια απαλά όνειρα έχω γι' αυτή την Πανσέληνο
Να μεταφέρουν την αγάπη μου με την καρδιά μου να πετά ψηλά.

                                     ( η μετάφραση είναι δική μου)



2 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε πολύ Άζυ!Εξαιρετική η μελωδία τού αγαπημένου μας Ντβόρζακ,όπως καί η μετάφρασή σου τού υπέροχου ποιήματος!!Καλό βράδυ!🌹🎹🎶

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ κι εγώ Μανώλη για το σχόλιο και χαίρομαι που σου άρεσε. Ναι, η μελωδία του Ντβόρζακ είναι έξοχη κι αγαπημένη! Καλό ξημέρωμα και σε σένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή