Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

Κινέζικη Γλώσσα

 Η Κινέζικη Γλώσσα χάνεται στα βάθη των αιώνων, ίσως και 4.000 ετών. Είναι παλιά σαν την Ελληνική. Εμπνευστής των Κινέζικων ιδεογραμμάτων θεωρείται ο Τσανγκτζιέ (Cangjie) του οποίου η μνήμη τιμάται στην Κίνα στις 20 Απριλίου. Έτσι ο ΟΗΕ καθιέρωσε την 20ή Απριλίου σαν μέρα της Κινέζικης Γλώσσας.

Cangjie


Ο θρύλος λέει ότι ο Cangjie είχε 4 μάτια κι όταν εφηύρε τα ιδεογράμματα οι θεότητες και τα ξωτικά άρχισαν να κλαίνε κι έπεφτε απ' τον ουρανό κεχρί.


 Λέγεται ότι αμέσως μετά την ένωση της Κίνας, επειδή ο Κίτρινος Αυτοκράτορας δεν έμεινε ευχαριστημένος με την μέθοδο "κόμπων σκοινιού για τις πληροφορίες", ανέθεσε στον Τσανγκτζιέ που έζησε γύρω στο 2650 π. Χ να δημιουργήσει έναν τρόπο γραφής. Τότε ο Τσανγκτζιέ πήγε στην όχθη ενός ποταμού για να αφοσιωθεί στην ολοκλήρωση του έργου που του ανέθεσε ο αυτοκράτορας. Μια μέρα, ο Τσανγκτζιέ είδε ξαφνικά έναν φοίνικα να πετάει στον ουρανό και να μεταφέρει ένα αντικείμενο στο ράμφος του. Το αντικείμενο έπεσε στο έδαφος ακριβώς μπροστά στον Τσαντζιέ και του φάνηκε σαν ίχνος οπλής. Επειδή δεν μπορούσε να αναγνωρίσει τίνος ζώου ήταν το ίχνος ζήτησε την βοήθεια ενός τοπικού κυνηγού που πέρναγε από κει. Ο κυνηγός του είπε ότι χωρίς αμφιβολία η οπλή ήταν του Πίσιου (Pixiu)* διότι διέφερε από οποιοδήποτε άλλο ζωντανό θηρίο.


Η συζήτηση με τον κυνηγό εντυπωσίασε τον Τσανγκτζιέ και τον έκανε να σκεφτεί ότι αν μπορούσε να συλλάβει σε ένα σύνολο τα ειδικά χαρακτηριστικά που κάνουν κάθε πράγμα πάνω στη γη να διαφέρει από τα άλλα, αυτό σίγουρα θα ήταν το τέλειο είδος χαρακτήρων για την γραφή. Από κείνη την ημέρα και μετά ο Τσανγκτζιέ πρόσεχε τα χαρακτηριστικά όλων των πραγμάτων, του ήλιου, της σελήνης, των άστρων, των νεφών, των λιμνών, των ωκεανών αλλά και τους τρόπους των πουλιών και των θηρίων. Άρχισε να δημιουργεί χαρακτήρες σύμφωνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που εύρισκε και σύντομα ολοκλήρωσε έναν μακρύ κατάλογο χαρακτήρων για την γραφή. 


Ο Κίτρινος Αυτοκράτορας έμεινε πολύ ευχαριστημένος όταν του παρουσίασε το ολοκληρωμένο σύνολο των χαρακτήρων. Αμέσως κάλεσε τους Επάρχους των εννιά Επαρχιών του για να τους διδάξει ο Τσανγκτζιέ το νέο σύστημα γραφής. Εγέρθησαν δε μνημεία  και ναοί προς τιμήν του Τσανγκτζιέ στην όχθη του ποταμού που δημιούργησε τους χαρακτήρες.


Μια παραλλαγή του θρύλου λέει ότι ο Τσανγκτζιέ εμπνεύσθηκε τα ιδεογράμματα παρατηρώντας το δίκτυο των σχημάτων στο καύκαλο της χελώνας. Αυτή η παραλλαγή είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και σχετική με την αρχαιολογία καθώς τα καύκαλα χελώνας είναι τα πιο κοινά μέσα πάνω στα οποία βρίσκουμε πρώιμες Κινέζικες καταγραφές. 

Ας ακούσουμε ένα όμορφο παραδοσιακό Κινέζικο  τραγούδι .

Yang Liu Qing (Poplar and Willow Green)


*Πίσιου: Μυθικό πλάσμα της Κίνας που έφερνε πλούτο και καλή τύχη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου