Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

Eικόνες Ποιητικού Ύφους

 O Nτβόρζακ (1841-1904) έγραψε μουσική για σόλο πιάνο, όμως τα έργα του δεν είχαν την απήχηση που είχαν οι άλλες συνθέσεις του, ώστε να αποτελούν ρεπερτόριο σε ρεσιτάλ των πιανιστών. Παρ' όλα αυτά υπάρχει ένας κύκλος έργων προγραμματικού χαρακτήρα με τον τίτλο "Poetic Tone Pictures" (Eικόνες Ποιητικού Τόνου ή Ύφους) όπου 13 πανέμορφα κομμάτια μας πλημμυρίζουν με άφθονη πολύχρωμη μουσική.

Antonín Dvořák


Το έργο αυτό είναι η μακροσκελέστερη σύνθεσή του για σόλο πιάνο και το έγραψε την άνοιξη του 1889 σε λιγότερο από δύο μήνες, κυρίως στην Πράγα αλλά και στο εξοχικό του στην Vysoka. Το έδωσε στον εκδότη του Σίμροκ πριν το ολοκληρώσει, ο οποίος το εξέδωσε το ίδιο έτος σε τρία τεύχη. Μ' αυτό τον τρόπο ο συνθέτης ανταποκρίθηκε στις συχνές απαιτήσεις του εκδότη να συνθέτει μικρά κομμάτια για πιάνο που ήταν περιζήτητα στους ερασιτέχνες πιανίστες της εποχής. Ζήτησε δε την συμβολή του μουσικοκριτικού φίλου του Emanuel Chvala για τον συγκεντρωτικό τίτλο του κύκλου λέγοντας:

Το σπίτι του Ντβόρζακ στην Πράγα

"Αγαπητέ μου φίλε! Έγραψα τα 13 κομμάτα για σόλο πιάνο που σου έλεγα. Κάθε κομμάτι έχει το δικό του όνομα, αλλά δεν έχω σκεφθεί για τον τίτλο του κύκλου ακόμη, έτσι ζητώ την συμβουλή σου. Έχω έναν κατάλογο με τίτλους αλλά δεν ξέρω ποιον να διαλέξω. Θα έλθω στην Πράγα την Κυριακή και θα σε αναζητήσω. Ανυπομονώ να δω τι σκέφτεσαι για την καινούργια μου δουλειά."


Το τέλος της δεκαετίας του 1880 ήταν μια περίοδος όπου ο συνθέτης συχνά επέστρεφε σε έργα της νεότητάς του κι έτσι ένας αριθμός των έργων του από αυτή την εποχή έχει μια νοσταλγική νότα. Ο κύκλος "Εικόνες Ποιητικού Ύφους" γράφηκε μ' αυτό το πνεύμα. Μολονότι κάθε κομμάτι του έργου έχει τον δικό του τίτλο, δεν αποτελεί προγραμματική μουσική με την στενή έννοια του όρου και δεν θα βρούμε οποιαδήποτε ειδική σύνδεση έξω απ' την μουσική, αλλά ούτε και τα κομμάτια ακολουθούν κάποια συγκεκριμένη διηγηματική γραφή. Ο συνθέτης έδωσε αυτή την διάσταση της νέας του δουλειάς σ' ένα γράμμα στον εκδότη του, όπου δηλώνει ότι ψάχνει να δημιουργήσει ποιητική μουσική όπως θα έκανε κι ο Σούμαν, ακόμη κι αν τα κομμάτια του δεν μοιάζουν καθόλου με το ύφος του Σούμαν. Το κάθε ένα απ' τα κομμάτια του κύκλου προκαλούν μια γενική διάθεση και οι τίτλοι προτείνουν ένα συγκεκριμένο πεδίο ιδεών στον ακροατή. Τα 13 μέρη ηχούν έναν πλούτο διαφορετικών διαθέσεων, απ' την ρομαντική και ονειρώδη, μέχρι την απόλαυση ενός άγριου και ξέφρενου χορού. Εξαιτίας του ποιητικού ταμπεραμέντου αλλά και των τεχνικών απαιτήσεών του, το έργο   αποτελεί μια απ' τις πιο δημοφιλείς συνθέσεις για σόλο πιάνο του Ντβόρζακ.

Το πιο αγαπημένο μου είναι το αρ. 9 Σερενάτα


Poetic Tone Pictures, Op. 85: IX. Serenade. Moderato e molto cantabile

Όλοι οι τίτλοι του έργου:

1 Νυχτερινό Ταξίδι
2 Παίζοντας
3 Στο Παλιό Κάστρο
4 Ανοιξιάτικο Τραγούδι
5 Η Μπαλάντα του Αγρότη
6 Αναπόληση
7 Φλογερός Χορός
8 Ο Χορός του Καλλικάντζαρου
9 Σερενάτα
10 Ξεφάντωμα
11 Κουβεντολόι
12 Στο Μνήμα του Ήρωα
13 Στο Ιερό Βουνό

Στα σχόλια του βίντεο μπορείτε να δείτε σε ποια χρονική στιγμή αρχίζει το καθένα



Antonín Dvořák Poetic Moods Op.85


ΠΗΓΕΣ
BBC
Antonin Dvorak
henle.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου