Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022

Πανσέληνος Οκτωβρίου: Του Κυνηγού

 

Η Πανσέληνος της Συγκομιδής  και η Πανσέληνος του Κυνηγού είναι χαρακτηριστικές διότι συνδέονται άμεσα με την Φθινοπωρινή Ισημερία.



Η Πανσέληνος της Συγκομιδής είναι εκείνη που ημερολογιακά  βρίσκεται κοντύτερα προς την Φθινοπωρινή Ισημερία (22 Σεπτεμβρίου 2022). Αυτό σημαίνει ότι είτε η Πανσέληνος του Σεπτεμβρίου είτε η Πανσέληνος του Οκτωβρίου θα μπορούσαν να ονομαστούν "Πανσέληνος της Συγκομιδής." Κατά συνέπεια, η Πανσέληνος του Κυνηγού είναι η πρώτη πανσέληνος μετά την Πανσέληνο της Συγκομιδής, που σημαίνει ότι μπορεί να τύχει είτε τον Οκτώβριο είτε τον Νοέμβριο.

Για το 2022, η Πανσέληνος της Συγκομιδής συνέβη στις 10 Σεπτεμβρίου, έτσι η Πανσέληνος του Κυνηγού θα ακολουθήσει μετά από έναν πλήρη σεληνιακό κύκλο, στις 9 Οκτωβρίου. 

Γιατί ονομάζεται Πανσέληνος του Κυνηγού;

Πιστεύεται ότι αυτή η πανσέληνος σηματοδοτεί τον χρόνο που αρχίζει το κυνήγι και όλες τις προετοιμασίες που απαιτούνται για τον κρύο χειμώνα που ακολουθεί. Τα ζώα αρχίζουν να παχαίνουν κι εφόσον οι αγρότες έχουν καθαρίσει τους αγρούς τους κατά την διάρκεια της Πανσελήνου της Συγκομιδής, οι κυνηγοί μπορούν εύκολα να εντοπίζουν τα ελάφια και τα άλλα ζώα που ψάχνουν να βρουν τροφή αλλά και τις αλεπούδες και τους λύκους που έρχονται να κυνηγήσουν τα θηράματά τους. 

Η παλαιότερη χρήση του ονόματος "Πανσέληνος του Κυνηγού" βρίσκεται στο Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης το 1710. Υπάρχουν κι άλλα προσωνύμια αυτής τη πανσελήνου, όπως Κόκκινη ή Ματωμένη Πανσέληνος που παραπέμπει είτε στο αίμα των ζώων που θηρεύονται είτε στην αλλαγή χρώματος των φθινοπωρινών φύλλων.

O Gilbert Vinter (1909 – 1969) ήταν Άγγλος συνθέτης και μαέστρος πολύ γνωστός για τις συνθέσεις του για μπάντες χάλκινων οργάνων. Η Πανσέληνος του Κυνηγού, είχε αρχικά τον τίτλο "Ένα Ραντεβού με την Ντιάνα" και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Αγγλία το 1942. Το κομμάτι αρχίζει με μια μελωδία σε μορφή καντέντσας που συνεχίζει μ' ένα ζωηρό ρυθμό 6/8, όπου ένας μεθυσμένος κυνηγός αφηγείται μέσω μιας χιουμοριστικής μελωδίας τις ατυχίες του. Στην συνέχεια ένα Lento σε μορφή γλυκιάς μπαλάντας μας προδιαθέτει να ψάξουμε για την αγάπη. Το θέμα έχει εμφανείς τζαζ αναφορές στην συνοδεία αφήνοντας ελεύθερο το κόρνο να ξεχωρίζει για να μας φέρει λίγο λίγο στην ατμόσφαιρα, του κυνηγιού το οποίο και τελειώνει με ένταση. 


Gilbert Vinter (1909-1969) - Hunter's Moon



H Πανσέληνος του Κυνηγού 

Mathilde Blind 1841 -1896

Η Πανσέληνος του Κυνηγού ανεβαίνει ψηλά
Ψηλά πάνω από την θερισμένη πεδιάδα
Πέρα στον έρημο ουρανό
Τα συγκεντρωμένα σύννεφα
Τρέχουν άτακτα ολοταχώς 
Σαν τα κυνηγάει ο παθιασμένος άνεμος
Που ουρλιάζει πίσω τους.

Το θορυβώδες κυνήγι έχει τελειώσει,
Τα σκυλιά βρίσκονται στο ζεστό τους σπίτι
Ένας κυνηγός μοναχός ιππεύει 
Με χαλαρό, κρεμασμένο το χαλινάρι 
Ξυπνά έναν κούφιο τόνο
Το κόρνο του μακριά αντηχώντας
Σε έρημες σχισμές.

Η Πανσέληνος του Κυνηγού κατεβαίνει χαμηλά
Η πορεία της είναι σχεδόν γρήγορη
Πού είναι το λαχανιασμένο ζαρκάδι
Πού έφυγε το άγριο ελάφι
Κυνηγός και κυνήγι τώρα
Ξαπλώνουν σε βαθιά λήθη:
Νεκροί ή κοιμισμένοι 

(ελεύθερη απόδοση δική μου) 







2 σχόλια:

  1. Θελω να σου πω οτι αυτη η "στηλη" περί πανσελήνων στο ιστολόγιό σου είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, αγαπημενη μου Αζη, από κάθε άποψη. Καταρχην, μάς δίνεις αμέτρητες πκηροφορίες σχετικές με παραδόσεις, ετυμολογία, και ο,τι σχετικό με τις ισημερίες, όπως και ποιήματα αλλα και μουσικά εργα που έχουν εμπνευσει!
    Μετα την πανσέληνο της συγκομιδής ερχεται και κείνη του Κυνηγού που συνδέεται άμεσα με την φθινοπωρινή ισημερία, και με εντυπωσίασε ιδιαίτερα το παρωνυμιο "Κόκκινη ή Ματωμένη Πανσέληνος" που παραπέμπει στο αίμα των ζώων που θηρεύονται, αλλα και το πορφυρό χρωμα που ντυνονται αυτη την εποχή τα φύλλα ...
    Τον συνθετη Gilbert Vinter , οπως και το έργο του δεν τα γνωριζα, ομως μου αρεσε πολύ η δημιουργία και η μικρή ανάλυση της που παραθετεις. Πραγματι εντοπίζονται τζαζ νυξεις στην παρτιτουρα, ιδια΄τερα στις αρμονίες που χρησιμοποιεί ο συνθέτης. Πολύ ευστοχη η χρηση του κόρνου σε μοτίβα που επαναλαμβανονται, πλάθοντας την κυνηγετική ατμόσφαιρα με ένα μουσικό όργανο που ειναι συνδεδεμενο με το κυνήγι.
    Το ποίημα της Μπλιντ εξόχως περιγραφικό, με οπτικές αλλά και ηχητικές εικονες(...Ξυπνά έναν κούφιο τόνο.Το κόρνο του μακριά αντηχώντας.Σε έρημες σχισμές...), όπως και η κατακλείδα του αρκετά ενδοσκοπικής χροιάς με τη φραση να παραμένει αίολη περί ύπαρξης: "Νεκροί ή κοιμισμένοι".
    Ευχαριστουμε και σε συγχαίρω για την αξιολογοτατη αναρτησή σου, την απόδοση του ποιηματος, που μου κράτησε παρήγορη συντροφιά, καλή μου φίλη!Την αγάπη μου!!💗🎶💯🎶💗

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ αγαπημένη μου Ελπίδα για το ευγενικό σου σχόλιο και τον έπαινο για την προσπάθειά μου. Ξέρεις, η Πανσέληνος εξασκεί πάνω μας μια γοητεία τέτοια που, σκέφτηκα, κάπως πρέπει να ερμηνεύονται αυτά κάθε μήνα. Άρχισε να μου μπαίνει η ιδέα αυτή καθώς έψαχνα για την Πανσέληνο. Έτσι γεννήθηκαν αυτά τα μικρά κείμενα που συντροφεύουν την Ανατολή αυτής της ετερόφωτης ουράνιας σφαίρας με το ασημένιο της φως που δίνει άλλη διάσταση στην φύση. Και σκέτη η Πανσέληνος; Επιρροές στον άνθρωπο να εμπνευστεί και να κάνει τέχνη. Ψάχνοντας, λοιπόν...
    Κάπως έτσι, εμπνέεσαι κι εσύ, γλυκιά μου φίλη και ερευνάς και ψάχνεις και μας δίνεις τόσα όμορφα δείγματα από τις τέχνες που αγαπάμε στο προφίλ σου.
    Τον συνθέτη Vinter ούτε εγώ τον γνώριζα, ούτε και την ποιήτρια Blind. Η έρευνα μάς διευρύνει την γνώση και η αγάπη γι' αυτήν μάς κάνει να την μοιραζόμαστε.
    Σ' ευχαριστώ και πάλι πολύ κι εύχομαι μια γαλήνια Κυριακή! 🌝🌺💗🎵

    ΑπάντησηΔιαγραφή