Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Τέσσερις Αφρικάνικοι Χοροί



Ο συνθέτης Σάμιουελ Κόλεριτζ-Τέιλορ (1875-1912) γεννήθηκε στο Λονδίνο κι έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στο Κρόιντον. Ο πατέρας του είχε έλθει από την Σιέρα Λεόνε στο Λονδίνο να σπουδάσει Ιατρική και παρ' όλο που πήρε άδεια να εξασκήσει το επάγγελμα του ιατρού, έφυγε και πάλι για την Δυτική Αφρική το 1879. 



Ο Σάμιουελ δεν επισκέφθηκε ποτέ την Αφρική και οι σχέσεις του με την γενέτειρα του πατέρα του φαίνονται εκ πρώτης όψεως αδύναμες. Όμως, οι κάτοικοι της Σιέρρα Λεόνε τον θεωρούν σαν "εκπατρισμένο γιο " τους για τους παρακάτω λόγους. Ο Κόλεριτζ-Τέιλορ είχε δεσμούς με τον κόσμο της Δ. Αφρικής από φίλους του που ζούσαν στο Λονδίνο με καταγωγή την Σιέρρα Λεόνε. Έπειτα, συχνά διακήρυσσε την Αφρικανική του καταγωγή μέσα από την μουσική. Θεωρείται ο Μαύρος Μάλερ!



Οι Τέσσερις Αφρικάνικοι Χοροί έργο 58 είναι ευχάριστα και μελωδικά κομμάτια σαλονιού για βιολί και πιάνο.  Toυς συνέθεσε το 1904 για τον φίλο του βιολονίστα Τζων Σόντερς (John Saunders) . Oι χοροί είναι φανερό ότι υπήρξαν το όχημα όπου το βιολί ξεδίπλωσε τις λυρικές αλλά και βιρτουόζικες ιδιότητές του.
Είναι εκπληκτικό το ότι δεν θυμίζουν καθόλου Αφρικανική μουσική κι όλοι οι χοροί έχουν το ύφος του ύστερου ρομαντισμού. Παρ' όλα αυτά ο ίδιος ο συνθέτης σημείωσε ότι ο δεύτερος χορός βασίζεται σε παραδοσιακή αφρικανική μελωδία.

                                 African Dances op. 58 n. 1

Αν και ο δεύτερος χορός θεωρείται ότι βασίζεται σε κάποια Αφρικανική παραδοσιακή μελωδία, ο ακροατής πραγματικά θα αντιληφθεί ότι ξεχωρίζει απ' τους υπόλοιπους.

                                   African Dances op. 58 n. 2


O τρίτος χορός, δυναμικός και χαρούμενος φαίνεται να στροβιλίζεται γύρω από μια αναμμένη φωτιά με βήματα δυνατά και σίγουρα μέχρι το ζωηρό φινάλε του.

                                  African Dances op. 58 n. 3

Kαι τέλος ο πιο εξουθενωτικός χορός με φλογερό πάθος αλλά και με πολλές ρομαντικές πινελιές.

                               African Dances op. 58 n. 4

Σήμερα παίζονται σαν ανκόρ ή σε μικρά ρεσιτάλ μουσικής δωματίου και είναι ελκυστικά εξ ίσου σε επαγγελματίες μουσικούς όσο και σε ερασιτέχνες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου