Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Κέλτικος Θρήνος

                               Κέλτικος Θρήνος




Κέλτικα Ερείπια 
Ο Κέλτικος Θρήνος (Keltic Lament- Lento eroico) είναι η δεύτερη κίνηση της Κέλτικης  Σουίτας του Άγγλου συνθέτη John Foulds (1880-1939). Ο Κέλτικος Θρήνος είναι αφιερωμένος στον φίλο του συνθέτη, ηθοποιό Lewis Casson.

Ο Κέλτικος Θρήνος βασίζεται σε μια μελωδία, που ακούγεται αμέσως μετά από μια μικρή εισαγωγή άρπας. Το τσέλο μας δίνει το λυπητερό ύφος του Θρήνου που συνοδεύεται από την άρπα, ώσπου να επαναλάβουν την όμορφη αυτή μελωδία τα υπόλοιπα έγχορδα της ορχήστρας, διατηρώντας το ίδιο ύφος. Προς το τέλος ηρεμεί η ορχήστρα και παίρνουν την μελωδία μόνο τα βιολιά για να τελειώσει ήσυχα η κίνηση. 


Το κομμάτι αυτό είναι ένα ελκυστικό κομμάτι "ελαφράς" μουσικής που εκμεταλλεύεται οτιδήποτε Κέλτικο της εποχής (1911) που γράφηκε. Παρ' όλα αυτά υπάρχει κάποια εσωτερικότητα στην μελωδία αν και η μελωδία του δεν έχει βάθος. 


                                                                Keltic Lament

Οι άλλες δυο κινήσεις της Σουίτας είναι Οι Φυλές (The Clans - Allegro molto brioso) και Η Επίκληση (The Call - Allegro giocoso). O μουσικοκριτικός  Malcolm McDonald εξηγεί ότι η Σουίτα του Φουλντς προέρχεται από ένα προηγούμενο έργο του συνθέτη Κέλτικες Μελωδίες για έγχορδα και άρπα.
Τέλος, μπορούμε να ακούσουμε ολόκληρη την Κέλτικη Σουίτα.

                                               Keltic Suite 


2 σχόλια:

  1. Υπέροχο το έργο, άκρως συναισθηματική η Κέλτικη Σουίτα του Foulds!
    Αρπα, τσελο και τοξοτά με τα θαυμαστα ηχοχρωματα τους πλέκονται στη μελωδική γραμμή των λαϊκών Κέλτικων μοτιβων δίνοντας ενα έξοχο -ηχητικά- αποτελεσμα!!

    Συνοπτικη και εμπεριστατωμενη παρουσίαση!
    Μπραβο σου για την απλη και με εύπεπτο τρόπο, αναφορά σου, που μας προσφέρει πέρα από απόλαυση ψυχική, και θαυμασιες γνώσεις, τοποθετώντας σε στη θέση που σού αξίζει ως μουσική διδασκάλισσα!

    Σ'ευχαριστουμε πολύ, αγαπημενη μου!!
    Με τις εγκάρδιες ευχες μου για υπέροχες εμπνεύσεις και δημιουργιες, πάντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ, αγαπημένη μου Ελπίδα για την στήριξη και πολύτιμη φιλία σου. Να είσαι καλά κι εσύ να εμπνέεις με τα εξαιρετικά άρθρα σου στην δική σου ιστοσελίδα.
      Ας πορευόμαστε με υγεία στον χώρο της τέχνης, την μόνη μας παρηγοριά!
      Ευχαριστώ και πάλι!

      Διαγραφή