Οι άνεμοι ήταν κι αυτοί θεότητες που ετιμώντο στην Αρχαιότητα και αναφέρονται στην Θεογονία του Ησιόδου. Η Ηώς στην Ελληνική Μυθολογία ήταν η θεότητα-προσωποποίηση της αυγής, κόρης του Τιτάνα Υπερίωνα και της Τιτανίδας Θείας ή Ευρυφάεσσας, επομένως, αδελφή του Ήλιου - του οποίου προηγείται κάθε μέρα στο ουράνιο ταξίδι του - και της Σελήνης.
Giovanni Battista Tiepolo: Άνεμοι (λεπτομέρεια από φρέσκο το Palazzo Labia, Βενετία) |
Ο κυριότερος απ' τους συζύγους της ήταν ο Αστραίος, που ανήκε σ' ένα ανώτερο επίπεδο από όλους τους άλλους. Λέγανε ότι αυτός υπήρξε ο πατέρας των αστεριών. Από την ένωσή τους γεννήθηκαν, εκτός από το πρωινό άστρο, τον Εωσφόρο, και οι θεοί Άνεμοι: Ζέφυρος (Δυτικός), Βορέας, Νότος και Απηλιώτης (Ανατολικός). Οι άνεμοι αυτοί προέρχονταν από τους Θεούς, όπως λέει ο Ησίοδος, και προσφέρουν στους θνητούς μεγάλη ωφέλεια.
Υπήρχαν όμως μερικοί που προέρχονται από τον Τυφωέα: οι Ανεμοθύελλες, που απλώνονταν στη θάλασσα και ζημίωναν πολύ τους ανθρώπους. Φυσούσαν περιοδικά από διάφορες μεριές, κατάστρεφαν τα πλοία, αφάνιζαν τους ναυτικούς. Άλλοι πάλι ερήμωναν την ανθισμένη γη, τα ωραία ανθρώπινα έργα και σκέπαζαν το καθετί με σκόνη και αναταραχή.
Σύμφωνα με μια άλλη διήγηση, οι Άνεμοι ήταν απόλυτα υπήκοοι ενός βασιλιά που τον έλεγαν Αίολο, χωρίς να έχουν δική τους προσωπικότητα. Αίολος σημαίνει "ευκίνητος" και "πολύχρωμος". Αρχικά, πιθανό να ήταν θεός του αστερόεντα ουρανού, όπως ο Αστραίος.
Η ιστορία διασώθηκε στις περιπέτειες του Οδυσσέα, όπου διαβάζουμε για έναν βασιλιά Αίολο Ιπποτιάδη, σαν να πρόκειται για κάποιο "γιό καβαλάρη". Αυτό σημαίνει η λέξη "ιπποτιάδης". Έλεγαν γι' αυτόν πως ήταν φίλος των θεών και πως κυριαρχούσε στο νησί Αιολία, που πλέει. Το απότομο πετρονήσι Αιολία περιτριγυριζόταν με χάλκινα τείχη. Ο Αίολος είχε στο παλάτι του δώδεκα παιδιά: έξι κορίτσια και έξια αγόρια. Οι κόρες ζούσαν παντρεμένες με τους γιους. Τα ζευγάρια γλεντοκοπούσαν κάθε μέρα με τον πατέρα και τη μάνα τους. Τη νύχτα κοιμόνταν ο ένας δίπλα στον άλλο. Σ' αυτό το νησί έφτασε ο Οδυσσέας με τους συντρόφους του. Έναν ολόκληρο μήνα ο Αίολος φιλοξενούσε τους ξένους στο παλάτι του. Όταν θέλησαν να γυρίσουν στην πατρίδα τους, ο Αίολος τους πρόσφερε ένα ασκί καμωμένο από τομάρι εννιάχρονου ταύρου. Μέσα είχε κλείσει καλά τους ανέμους. Ο γιος του Κρόνου τον είχε διορίσει διαχειριστή των Ανέμων να τους ησυχάζει ή να τους ξεσηκώνει, σύμφωνα με την επιθυμία του. Μ' ένα ασημένιο σκοινί έδεσε τους Ανέμους στο πλοίο του Οδυσσέα για να μην κινούνται πέρα - δώθε. Μόνο τον Δυτικό άφησε να φυσά στα κατάρτια. Γνωρίζουμε την ιστορία από την Οδύσσεια: μάταια ήσαν όλα. Οι σύντροφοι νόμισαν πως ο πονηρός Οδυσσέας είχε κρύψει στο ασκί χρυσάφι και ασήμι κι έτσι άφησαν ελεύθερους τους Ανέμους. Αλλά έτσι η μυθολογία γυρίζει στο παραμύθι.
O θεός Αίολος των Ανέμων, δάνεισε το όνομά του στο μουσικό όργανο "Αιολική Άρπα" που παίζεται σε ανοιχτό παράθυρο ή σε εξωτερικό χώρο ώστε να περνά ο αέρας ανάμεσα απ' τις χορδές της και να δημιουργούνται ήχοι. Οι ήχοι δημιουργούνται τυχαία χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Ας ακούσουμε λίγο τον ήχο της.
Wind Harp - Aeolian Harp
Beethoven: Symphony No 6, 4th movement
Ο Επίλογος Αέρας
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΓΕΛΑΚΗ - ΡΟΥΚ
ΠΗΓΕΣ:
Wikipedia
Περιοδικό. Νέο Επίπεδο, τεύχ. 1, Μάιος 2012
Γιώργος Μπαλάνος
K. Κερένυι: Η Μυθολογία των Ελλήνων
BBC
spindity
Πολύ ενδιαφέρον το θεμα που θίγεις σήμερα, αγαπημενη μου Αζη για τους ανέμους που θεοποιηθηκαν λόγω της φυσικής τους δυναμης από τους αρχαίους. Ο ήχος της αιολικης άρπας μάς ταξιδεύει σε μυστηριακούς τόπους, όπως και όλες οι μουσικές συνθεσεις που διάλεξες επώνυμων δημιουργων από διάφορες περιόδους, κλασικη, ρομαντική ή πιο συγχρονη! Μπράβο σου, γιατί ο κατάλογος των εμπνευσεων ειναι μακροσκελής και δύσκολο το έργο της επιλογης για μια παρουσίαση!Μου αρεσαν ιδιαιτερως οι δυο όψεις του Δυτικού Ανέμου, του Ζεφυρου ή Πουνεντε, οπως τον λενε οι ναυτικοί μας, των Ντεμπισί και Σιμπέλιους, άλλοτε ήπιος κι άλλοτε άγριος και βίαιος, γιος της Ηούς και του Αστραίου κατά τη μυθολογια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξοχο και το ποιημα της αγαπημενης κ. Κατερινας!
Σ'ευχαριστούμε πολύ, καλή μου φίλη για το ωραίο άρθρο σου, την έξοχη θεματική και παρουσίαση!
Ηλιόλουστη καλημέρα, ευχομαι, με αγάπη! Σε φιλώ! ❤
μου, πραγματικά ήταν δύσκολο ν' αποφασίσω ποιά μουσική να επιλέξω και ποιά όχι. Ήδη έγινε μακροσκελές το άρθρο μου, αλλά έπρεπε να αφήσω κάποιες σπουδαίες μουσικές έξω. Βλέπεις, ήθελα να συμπεριλάβω κι άλλες μορφές τέχνης, αλλά το μεγλύτερο μέρος το πήρε η μουσική! 🙂
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ, αγαπημένη μου φίλη για την προσοχή σου, το ωραίο σου σχόλιο και τον έπαινο για την προσπάθειά μου.
Εύχομαι μια όμορφη μέρα με δύναμη και αίσιους ανέμους! ❤