Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

Πανσέληνος Μαΐου: Του Λουλουδιού

 

Το όνομα της Πανσελήνου του Μαΐου, ως Του Λουλουδιού, δεν μας εκπλήσσει. Σημαίνει  τα μυριάδες λουλούδια που ανθίζουν τον Μάιο σε όλο το Βόρειο Ημισφαίριο, απ' όπου και προέρχεται η αρχική παραδοσιακή ονομασία της Πανσελήνου.  Χωρίς αμφιβολία όλη αυτή η χρωματική πανδαισία που υπάρχει στην φύση τον Μάιο, ενέπνευσε τον άνθρωπο να ονομάσει την Πανσέληνο του μήνα ως του Λουλουδιού.




Νιώθουμε ευεξία ανάμεσα σε τόσα λουλούδια, προσπαθούμε να αφαιρέσουμε την τοξικότητα που μας περικλείει, την εσωστρέφεια του χειμώνα και απολαμβάνουμε το θαύμα της φύσης που γεννιέται και μας πλημμυρίζει 

Θα ακούσουμε μια Κινέζικη παραδοσιακή μελωδία που έχει τίτλο "Λουλούδια που καθρεπτίζονται στο ποτάμι σε μια Ανοιξιάτικη Πανσέληνο. Την ακούμε από την Παν Γινγκ (Pan Jing) και το συγκρότημά της.




Flowers in the moonlight in a spring night on the river - Pan Jing & Ensemble

Την ίδια μελωδία ακούμε σε διασκευή για πιάνο και πίπα (παραδοσιακό όργανο της Κίνας) απ' τους καλλιτέχνες

Lang Lang (πιάνο)
Cheng Yu (πίπα)



Cheng Yu & Lang Lang performing Spring Flowers on a Moonlit Night on the River

Η Πανσέληνος του Μαΐου

Μαγιάτικος νυχτερινός ουρανός
Με το φεγγαρίσιο λουλούδι 
Να ανθίζει και να το θωρούμε με ελπίδα.
Τα σύννεφα  σιγοτραγουδούν μια μελωδία
Καθώς η δροσερή αύρα χορεύει με τα φύλλα.

Ταιριάζει τόσο το διάβα της σελήνης
Με τον ρυθμό των χτύπων της καρδιάς μας.

(ποίηση Α. Γ. )


2 σχόλια:

  1. Φυσικά και δεν εκπλήσσει το όνομα της Μαγιάτικης Πανσελήνου, καθως συμβαδίζει με την λουλουδάτη Μαγιατικη φύση, αγαπημενη μου Αζη!
    Τα παραδοσιακα κινεζικα όργανα πλάθουν μια μυστηριακή ατμοσφαιρα που στην ανθρωπινη συνειδηση ο Μαιος ειναι μηνας σχετιζομενος με μυστηριο και ασκεί μυστικιστική γοητεία, όπως και η πανσεληνος...
    Υπεροχες οι συνθεσεις, αυθεντική και η μεταγραφη της(τις άκουσα και τις δυο εκδοχές), σαν να ηχουν από τα υψη που απόψε θα μεσουρανησει η ασημόφεγγη θεά. Πιο αιθερια και ονειρική, μού φάνηκε η ατμοσφαιρα που πλάθεται με το konghou, αυτο το ειδος άρπας από την Απω Ανατολή, που στη μεταγραφη προσπαθει να μιμηθει το πιάνο...
    Θα σταθω ομως περισσότερο στην ποιητικη σου αύρα,που σημερα φυσά εν όψει της πανσελήνου των Λουλουδιων, γλυκια μου φιλη! Γλυκες, νυχτερινές εικονες, που ο λόγος σου σιγοτραγουδα πλάι στο φεγγαρι που σε λιγο θα κανει την εμφανιση του. Πολλα μπράβο για το εγχείρημα σου να υπηρετησεις την ύψιστη τέχνη της ποίησης της θεοποιημένης, με το όλο λυρισμό πόνημά σου να μαρτυρα το μέγεθος της επιρροής και δύναμής της στην ανθρωπινη ψυχή και έκφραση!
    Πολλά συγχαρητηρια για τις θαυμάσιες εμπνεύσεις σου κι ευχαριστουμε πολύ που τις μοιράστηκες μαζί μας!
    Ας ευχηθουμε "το φεγγαρίσιο λουλούδι που απόψε ανθίζει να το θωρούμε με ελπίδα" και να φέρει όσα η ψυχή ποθεί, αγαπημενη μου...
    Καλό απόγευμα, και καλη, μαγική πανσέληνο των λουλουδιών!
    💗 🌹 🌹 💗

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ω, ναι Ελπίδα μου! Το konghou δίνει άλλη διάσταση στην μουσική, όσο κι αν προσπαθεί φιλότιμα το πιάνο να μιμηθεί τον ήχο αυτής της Ανατολίτικης άρπας.
    Σ' ευχαριστώ πολύ για το ολοκληρωμένο σου σχόλιο στο άρθρο μου, αλλά και στον έπαινό σου για την μικρή ποιητική μου προσπάθεια. Κάποιες φορές σε αγγίζουν ήχοι, θέματα, εικόνες που θέλεις με λίγα λόγια να τα εκφράσεις.
    Εύχομαι η πανσέληνος, έστω και με έκλειψη, να ανθίσει το μαγιάτικο λουλούδι της και να δώσει ευεξία σε όλους.
    Καλό απόγευμα, αγαπημένη μου Ελπίδα μου! 💗🌝💐🌝💗

    ΑπάντησηΔιαγραφή