Σάββατο 21 Μαΐου 2022

Βιολί - Πιάνο: Διπλό Κοντσέρτο

 


Το Διπλό Κοντσέρτο για βιολί, πιάνο και έγχορδα είναι μια σύνθεση του Δανού συνθέτη Χανς Αμπράχαμσεν. Γράφηκε μεταξύ των ετών 2010 και 2011 και η πρεμιέρα του δόθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2011 στην Κοπεγχάγη με σολίστ τις δύο αδελφές Baiba Skride (βιολί) και Lauma Skride (πιάνο) στις οποίες είναι αφιερωμένο το έργο, καθώς και στους Wiebke Busch και André de Ridder.


(φωτο από pinterest)


Η μουσική του Hans Abrahamsen (23/12/1952)  χαρακτηρίζεται από ένταση αλλά και ποιητικές στιγμές. Λέει ο συνθέτης: "Η ένταση είναι πολύ σπουδαία για μένα. Όμως δεν έχουν  όλες οι στιγμές την ίδια πληρότητα - μερικές φορές λες περισσότερα με λίγα λόγια". Η μουσική του Αμπράχαμσεν είναι φιλτραρισμένη και ποιητική. Το κλισέ "ουκ εν τω πολλώ το ευ" έχει σημασία όταν ακούει κάποιος την μουσική του. Η  ένταση μπορεί να είναι η απουσία ήχου ή η παρουσία σιωπής. 



Hans Abrahamsens Double Concerto 


Ο συνθέτης σε κάποια συνέντευξή του για το Διπλό Κοντσέρτο είπε: "Είναι μια πολύ διαφορετική κατάσταση να έχεις δύο σολίστες αντί για έναν, να μεταφέρεσαι από ένα κοντσέρτο για ένα όργανο σ' ένα διπλό κοντσέρτο. Ποιά είναι η σχέση των δύο σολίστ και της ορχήστρας; Εμφανίζονται σαν δύο διαφορετικές οντότητες με κάποια σχέση ο ένας με τον άλλον, όμως παίζουν και ταυτόχρονα σαν να γίνονται ένα πλάσμα με δύο κεφάλια".


Hans Abrahamsen


Το Διπλό Κοντσέρτο του Αμπράχαμσεν δεν έχει δεξιοτεχνικές δυσκολίες. Αντίθετα κάθε κίνηση είναι μια μικρή, χαρακτηριστική στιγμή, μια διάθεση, απλωμένη μέσα στον χρόνο.

Ξεδιπλώνεται σε  4 κινήσεις:

1. Sehr langsahm und ausdrucksvoll
2. Schnell und unruhig
3. Langsam und melancholisch
4. Lebhaft und Zittern

Οι δύο πρώτες κινήσεις έχουν έντονα ρυθμικά και αρμονικά μοτίβα. Η τρίτη κίνηση δημιουργεί μια ήρεμη και μελαγχολική ατμόσφαιρα ενώ στο φινάλε ακούμε υψηλές αρμονικές που αφήνουν έναν αιθέριο ήχο. Σε όλο το έργο τα δύο σολιστικά όργανα συνομιλούν, συμπληρώνουν αλλά και αφήνουν το κάθε ένα να εκφράσει τις δικές του σκέψεις με την υπόκρουση της ορχήστρας να συνοδεύει δημιουργώντας ένα μυστηριακό πέπλο. 


ΠΗΓΕΣ:
wikipedia
allmusic
wisemusic
prestomusic


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου