Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

Ανεπίδοτες Ερωτικές Επιστολές

Είσαι συνθέτης και είσαι ερωτευμένος με μια ζωγράφο! Αυτή σ' εγκαταλείπει και της γράφεις ερωτικές επιστολές που ποτέ δεν στέλνεις! Οι θαυμαστές σου, τριάντα χρόνια μετά τον θάνατό σου, βρίσκουν τις  άπειρες ερωτικές σου επιστολές και τις δημοσιεύουν! Μια παθιασμένη με σένα συνθέτρια, γράφει 26 μινιατούρες εμπνευσμένες απ' τον ανεπίδοτο έρωτά σου!

Μετά τον θάνατο του Έρικ Σατί (1866-1925), δεκάδες ανεπίδοτες ερωτικές επιστολές βρέθηκαν στο διαμέρισμά του στο Παρίσι.  Έτσι η συνθέτρια Elena Kats-Chernin (Έλενα Κατς-Σερνίν) και η πιανίστα Tamara-Anna Cislowska (Ταμάρα-Άννα Τσισλόβσκα) στέλνουν αυτές τις επιστολές, μέσα από  26 στοχαστικές και γεμάτες πάθος μινιατούρες εμπνευσμένες απ' την εκκεντρική ζωή και μουσική του Σατί.





Έρικ Σατί                                                                 


Η συλλογή καθρεπτίζει την ιδιοσυγκρασία και τα ανέκδοτα απ' την ζωή του Σατί, με μουσική που εκτείνεται απ' την ελκυστική Ανατολή μέχρι τις υπνωτικές μελωδίες  που θυμίζουν την πρωτοπριακή υπερβατική ομορφιά των κομματιών πιάνου του Σατί. Αφού πέθανε, οι φίλοι του που κατάφεραν να πετύχουν πρόσβαση στο διαμέρισμά του, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες, βρήκαν συνθήκες τόσο περίπλοκες μα συνάμα ρομαντικά ιδιότροπες με κάποιον τρόπο: δυο πιάνα με ουρά το ένα πάνω στο άλλο, μια καρέκλα, ένα τρεπέζι, επτά βελούδινα κοστούμια και τις ερωτικές επιστολές --- πολλές, πολλές ανεπίδοτες ερωτικές επιστολές.

Το άλμπουμ είναι μουσικά απομνημονεύματα από έναν συνθέτη σ' έναν άλλο, απ' την γεννημένη στο Ουζμπεκιστάν, κάτοικο Αυστραλίας τώρα,  προς τον Γάλλο συνθέτη, του οποίου οι εκκεντρικότητες είναι θρυλικές και η μουσική του διαχρονική. "Η ζωή του Σατί ήταν ένα τεράστιο συναρπαστικό θέμα" λέει η πιανίστα Ταμάρα-Άννα Τσισλόβσκα "απ' την πρώτη κρούση του έρωτα και  την δια βίου αποξένωση με την καλλιτέχνιδα και μούσα Σουζάνα Βαλαντόν, μέχρι την ανέλπιστη διασημότητα και την σύγκρουση της τελευταίας δεκατετίας της ζωής του". 

Η Βαλαντόν ήταν ζωγράφος και είχε μια μικρή σχέση με τον Σατί όταν το 1893 μετακόμισε σ' ένα δωμάτιο δίπλα σ' αυτόν. Είχε εμμονές μαζί της, την αποκαλούσε Biqui και της έγραφε σημειώματα για "την υπέροχη προσωπικότητά της, τα γλυκά της μάτια, τα ευγενικά χέρια της και τα κομψά πόδια της." Εκείνη όμως, τον εγκατέλειψε μετά από έξι μήνες, αφήνοντάς τον συντετριμμένο, ειδικά όταν παντρεύτηκε το 1895 τον χρηματιστή Πωλ Μουσί.

Αυτοπορτρέτο της Σουζάνα Βαλαντόν (1898)






Στο εσώφυλλο της έκδοσης η συνθέτρια γράφει:
51IC0QTnh5L
Το εξώφυλλο της έκδοσης  

"Ο Σατί ήταν ένας περίπλοκος, ταλαντούχος και με χιούμορ άνθρωπος. Τον αγάπησα απ' την πρώτη νότα που άκουσα ποτέ. Αυτό το βιβλίο είναι ένας φόρος τιμής προς αυτόν και μια σειρά από σκέψεις και ιδέες που με ενέπνευσαν για χρόνια. Αυτά τα κομμάτια είναι ενδόμυχα, κάποια είναι ερωτηματικά, κάποια είναι συναισθήματα. Πολλά τα άρχισα σαν κάποιο διαλογισμό του ενός μέτρου που κατέγραψα εκ των υστέρων..."

Tα 26 κομμάτια έχουν περίεργους τίτλους. Παραθέτω και κάποια αντίστοιχα βίντεο







1. love token ( ένδειξη αγάπης)


2. unsent love letters (ανεπίδοτες ερωτικές επιστολές)


3. behind your pearls (πίσω απ' τα μαργαριτάρια σου)
4. le chat noir (η μαύρη γάτα)
5. threads of grey velvet (κλωστές γκρίζου βελούδου)


6. sarabande (σαραμπάντα)
7. garden gothique (γοτθικός κήπος)
8. very shiny (πολύ λαμπερό)
9. absynthe cocktail (κοκτέιλ από αψέντι)
10. the gymnast (ο γυμναστής)
11. one table, one chair (ένα τραπέζι, μία καρέκλα)
12. eggshell (κέλυφος αυγού)
13. imaginary building (φανταστικό κτήριο)


14. piano tower (πύργος του πιάνου)


15. phonometrician (ηχομετρητής)
16. modern romantic (μοντέρνο ρομαντικό)
17. maple in the evening (σφεντάμι το βράδυ)
18. tuesday suit (κοστούμι της Τρίτης)
19. wonder about yourself (αναρωτιέσαι για τον εαυτό σου)
20. patchouli (πατσουλί)
21. notebooks (τετράδια σημειώσεων)
22. postcard to a critic (κάρτα σε κριτικό)
23. dance in 7/4 (χορός σε 7/4)


24. biqui (μπικουί)
25. darkness (σκοτάδι) 
26. for whom it tolls (για ποιόν χτυπά)




Elena Kats-Chermin (συνθέτρια) & Tamara-Anna Cislowska (πιανίστα)


ΠΗΓΕΣ:
Wikipedia
BBC
Pianodao
Boosey & Hawkes
ABC Music

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου