Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

Μουσική εμπνευσμένη από εδέσματα

Σας καλώ σ’ ένα μπουφέ εδεσμάτων μετά μουσικής ή - πιο σωστά - μουσική εμπνευσμένη από εδέσματα. Εδώ τα πιο νόστιμα πιάτα. Καλή σας όρεξη!
Wedding candy bar 3D model - TurboSquid 1380312

Χάνσελ και Γκρέτελ του Ένγκελμπερτ Χούμπερτινκ
Ο Χάνσελ και η Γκρέτελ είναι δύο αδέλφια, που μια κακή και κανίβαλη μάγισσα τα απήγαγε και τα έκλεισε σ’ ένα σπίτι φτιαγμένο από τούρτες, γλυκίσματα και άλλες λιχουδιές, ώστε να δελεάζει τα παιδιά. Τα δυο παιδιά καταφέρνουν να  διαφύγουν, μια και αποδεικνύονται πιο έξυπνα απ’ την μάγισσα. Είναι ένα παραμύθι γερμανικής προέλευσης που έχει αναπαρασταθεί σε πολλά μέσα, με πιο γνωστή την όπερα του Ένγκελμπερτ Χούμπερτινκ Hänsel und Gretel (1893)  
Η εισαγωγή της όπερας




O χορός της Νεράιδας Ζαχαρένιας του Τσαϊκόφσκυ
Στην Δεύτερη Πράξη του μπαλέτου του Τσαϊκόφσκυ Καρυοθραύστης, η Κλάρα πηγαίνει στην χώρα των ζαχαρωτών. Είναι το βασίλειο της Νεράιδας Ζαχαρένιας, ενός μαγεμένου πλάσματος  που είναι εμπνευσμένο από ένα γλυκό φτιαγμένο από στρώσεις ζάχαρης. Για να αποδώσει ο Τσαϊκόφσκυ την λεπτότητα της λιχουδιάς χρησιμοποίησε την  τσελέστα, ένα όργανο που είχε εφευρεθεί μόλις πέντε χρόνια πριν συνθέσει το μπαλέτο του. Η αργυρόηχη τσελέστα, μαζί με τα πιτσικάτι των εγχόρδων, την χρήση των ξύλινων πνευστών και του μπάσου κλαρινέτου, δίνει στον χορό της Νεράιδας Ζαχαρένιας ένα ιδιαίτερο και λεπτεπίλεπτο χρώμα.





Σαντιγύ (Schlagobers) του Ρ. Στράους.
Η Πριγκίπισσα Πραλίνα, ο Πρίγκιπας Κακάο και η Δεσποινίς Μαριάννα Σαρτρέζ (είδος λικέρ από βότανα και λουλούδια) είναι μόνο τρεις από τους χαρακτήρες που εμφανίζονται στο μπαλέτο Σαντιγύ. Διαδραματίζεται σε ένα ζαχαροπλαστείο και διάφορα γλυκά ζωντανεύουν για να διασκεδάσουν μια ομάδα παιδιών.
H πολυτελής πρεμιέρα έγινε το 1924, αλλά “ανακάτεψε” τα στομάχια των κριτικών. Σε μια μεταπολεμική εποχή όπου υπήρχε έλλειψη τροφής, η θέα τόσης ζάχαρης ήταν κάπως υπερβολική. Ο Στράους εξήγησε: “Δεν μπορώ να αντέξω αυτή την τραγωδία στον παρόντα χρόνο. Θέλω να δημιουργήσω χαρά”.
Στο βίντεο που ακολουθεί ακούγονται:
Ο χορός του κακάου, Ο χορός των ζαχαρωτών, Ο κύκλος της ζάχαρης του καφέ και του κακάου, Το βαλς της σαντιγύ.








Η Αλίκη στην Χώρα των Θαυμάτων του Τζόμπυ Τάλμποτ

Η Αλίκη κάθεται σε μια καρέκλα που έχει το σχήμα ενός μικρού κέικ. Ένας φανταχτερός τύπος χορεύει κλακέτες πάνω σ’  ένα τραπέζι. Εδώ έχουμε το “Τσάι Πάρτι του τρελο-Καπελά”. Και υπάρχουν τόσα όμορφα ψημένα καλούδια στην σκηνή. Η Αλίκη τρώει ένα κέικ που με μαγικό τρόπο την κάνει θεόρατη ενώ η Ντάμα Κούπα είναι, φυσικά, σε αποστολή να βρει ποιος έκλεψε τις τάρτες  μαρμελάδας. 




Κέικ και Μπύρα του Μπρίτεν
Το τελευταίο έργο του Μπρίτεν ήταν η “Σουίτα πάνω σε Αγγλικές παραδοσιακές μελωδίες” (A time there was) και ήταν αφιερωμένη στον συνθέτη και πιανίστα Πέρσι Γκρέιντζερ. Παρ’ όλο που ο υπότιτλος είναι “Κέικ και Μπύρα” δεν υπάρχει ούτε μια κουταλιά ζάχαρης ή έστω λίγο βούτυρο σ’ αυτή την σφιχτοδεμένη σύνθεση. Το πρώτο μέρος της Σουίτας έχει τον τίτλο "Κέικ και Μπύρα"




Αν θέλετε, όμως, αξίζει να ακούσετε ολόκληρη την Σουίτα. Στα σχόλια του βίντεο υπάρχουν οι τίτλοι των μερών της.




Η Γαμήλια Τούρτα του Σαιν Σανς
Είναι ένα βαλς καπρίτσιο με το υποκοριστικό “Γαμήλια Τούρτα” για πιάνο και έγχορδα, έργο 76. Είναι ένα ελκυστικό γλύκισμα που είναι χαρούμενο και συνάμα εμψυχωτικό. Γράφτηκε για τον γάμο της φίλης του συνθέτη Caroline de Serres, μια εξαίρετη πιανίστα και το μέρος του πιάνου είναι εξαιρετικά δεξιοτεχνικό.



Μήπως θέλετε λίγα  αμύγδαλα αλα Ροσσίνι να συνοδέψετε το ποτό σας;


Ή προτιμάτε φουντούκια, πάλι αλα Ροσσίνι;


Μπορεί όμως, να σας αρέσει η τζαζ! Υπάρχει ένα φοβερό κοκταίηλ εμπνευσμένο απ' το "Black and Tan Fantasy" του Ντιουκ Έλινγκτον που η συνταγή του περιγράφεται στο βιβλίο του Μπορίς Βιάν "Ο Αφρός των Ημερών".
"Σε κάθε νότα, εξήγησε ο Κόλιν, αντιστοιχεί ένα οινοπνευματώδες, ένα λικέρ ή ένας χυμός. Το σκληρό πεντάλι αντιστοιχεί στο χτυπητό αβγό και το μαλακό πεντάλι στα παγάκια. Για τη σόδα, πρέπει να παίξεις μια τρίλια στις ψηλές σκάλες. Οι ποσότητες είναι ανάλογες με την αξία κάθε νότας: στο δέκατο έκτο αντιστοιχεί το δέκατο έκτο της μεζούρας, στο τέταρτο το τέταρτο και ούτω καθεξής. Όταν το κομμάτι είναι αργό μπαίνει αυτόματα σε λειτουργία ένα σύστημα τόνων και ημιτονίων που αυξάνει την περιεκτικότητα σε οινόπνευμα, ενώ η ποσότητα μένει σταθερή - γιατί αλλιώς το κοκταίηλ θα ξεχείλιζε. Ανάλογα με τη διάρκεια της μελωδίας μπορείς, αν θέλεις, μ' ένα κουμπί που υπάρχει στο πλάι, ν' αλλάξεις την αξία κάθε μέτρου περιορίζοντάς το, για παράδειγμα, στο ένα εκατοστό, για να μποέσεις να φτιάξεις ένα ποτό που θα εκμεταλλεύεται όλες τις αρμονίες".






Ένα ωραίο γεύμα τελειώνει με καφέ. Εδώ σερβίρεται η Καντάτα του Καφέ του Γ. Σ. Μπαχ
Η Καντάτα του Καφέ σατιρίζει την εξάρτηση από τον καφέ, γεγονός που είχε καταστεί κοινωνικό πρόβλημα στη Λειψία του 18ου αιώνα, όπου και το εν λόγω έργο πρωτοπαρουσιάστηκε.






Πηγές:
Wikipedia
Allmusic
BBC Music
Μπορίς Βιάν: Ο Αφρός των Ημερών εκδ. γράμματα 1979, μτφρ. Ρένα Χατχούτ σελ.15-16


2 σχόλια:

  1. Εξαιρετικά πλούσιο και πεντανόστιμο το μουσικό τραπέζι σου, Αζη μου!Δεν ξέρει κανείς τί να πρωτοδιαλέξει!Τα θέλω ΟΛΑ!!!
    Ομως επειδή μάλλον έχω υπογλυκαιμία, θα μου επιτρέψεις να ακολουθησω τη χαριτωμένη Κλάρα στη χωρα των ζαχαρωτων, να γευτω αιθέρια ρωσικης προέλευσης γλυκιά έμπνευση, συνοδευμενη με ένα "λογοτεχνικο" κοκτέιλ με τζαζ αρωματα..
    Ευχαριστούμε πολύ, αγαπημενη μου φιλη και γω προσωπικά για την όμορφη αφιέρωση αλλά και για το υπέροχο κερασμα με αφορμή την σημερινή παγκόσμια μέρα διατροφής.
    Καλό απόγευμα κι από δω!
    Την αγαπη μου και τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που τα θέλεις ΟΛΑ, Ελπίδα μου! Δικά σου και απόλαυσέ τα με την ησυχία σου! Τα τζαζ αρώματα προστέθηκαν πρόσφατα επειδή διάβασα το βιβλίο του Μπορίς Βιάν και μ' εντυπωσίασε το κοκταίηλ του.
      Ας κεραστούμε όλοι νόστιμες λιχουδιές. Και με την δική μου αγάπη!

      Διαγραφή