Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

Bloch, Τρία Νυχτερινά για Πιάνο Τρίο

 Ο Έρνεστ Μπλοχ γεννήθηκε στην Γενεύη, στην Ελβετία στις 24 Ιουλίου 1880 Εβραϊκής καταγωγής.  Η μουσική του παιδεία άρχισε στην πόλη αυτή ώσπου το 1897 έγινε μαθητής του Υsaey στις Βρυξέλλες. Τελειοποίησε τις μουσικές του σπουδές στην Γερμανία και ταξίδεψε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το 1916 όπου παρέμεινε μέχρι το 1930 κατακτώντας διάφορες θέσεις διευθυντού σε Μουσικά Ιδρύματα και Ωδεία. Με την έναρξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου επέστρεψε στην Αμερική όπου πέρασε όλα τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του μέχρι τον θάνατό του στις 15 Ιουλίου 1959.


Ερνεστ Μπλοχ


Η μουσική του φέρει έκδηλα στοιχεία φυλετικής συνείδησης. Αν και πολλές από τις συνθέσεις του είναι αφιερωμένες σε εβραϊκά θέματα εν τούτοις η εκφραστικότητα κι η μουσική του επικοινωνία είναι εμφανείς και αλλού. Οι πολυάριθμες συνθέσεις του περιλαμβάνουν συμφωνική και θρησκευτική μουσική καθώς κι έναν μεγάλο αριθμό έργων  μουσικής δωματίου.



Τα Τρία Νυχτερινά που γράφηκαν το 1924, ενώ χρωματίζονται με εβραϊκές μελωδίες, είναι παράδειγμα γραφής παραδοσιακής ρομαντικής μουσικής για τρίο. Οι δύο πρώτες κινήσεις έχουν ρέουσες μελωδικές γραμμές, καθαρές τονικότητες και αρμονίες με την πρώτη να υπογραμμίζει τις ιμπρεσιονιστικές τάσεις του Bloch με εξωτικές κλίμακες και αιθέρια ηχοχρώματα και την δεύτερη να στέκεται σαν ένα εκπληκτικό νανούρισμα με παραδοσιακά χρώματα. Ενώ η τρίτη, με τον έντονο ρυθμικό της χαρακτήρα, αν και χρησιμοποιεί θεματικό υλικό απ' την δεύτερη κίνηση, καταλήγει σε μια ήρεμη λυρική νότα.





Στο βίντεο που ακολουθεί, μπορείτε στα σχόλια να δείτε τον χρόνο που αρχίζει η κάθε κίνηση.


Bloch: Three Nocturnes - Palatine Piano Trio

Μπορείτε να διαβάσετε άλλο άρθρο μου για τον Μπλοχ
Μπλοχ, Schelomo

2 σχόλια:

  1. Αγαπω πολύ τον Μπλοχ ως συνθετη που άσχετα αν η έμπνευσή του προέρχεται ή όχι από τον ιουδαϊσμό, ειναι ποτισμένη βαθιά με πνευματικοτητα, ακολουθωντας ελεύθερη πορεία αναπτυξης.
    Υπέροχη η αναρτηση σου, αγαπημενη μου Αζη και τα Νυχτερινά του, μια αιθέρια συνθεση με εκφραστική δύναμη και πλούσιο ήχο, αρμονικά και ηχοχρωματικα, διανθισμένη με ρομαντικά ως εξωτικά στοιχεία.
    Εξοχες, κατατοπιστικές και βοηθητικές για τον ακροατή οι συντομες επισημανσεις σου για κάθε μέρος της σύνθεσης. Να σταθουμε και στην εξαισια ερμηνεια από τις Palatine Piano Trio, εκφραστικότατες σε κάθε απόχρωση της παλέτας του Μπλοχ!
    Προσωπικά, απήλαυσα στο 2ο μερος, Andante quieto τη λυρική πρώτη ιδέα του που εισάγεται από τις μελαγχολικές πινελιες του τσέλου , ενώ με την σταδιακή είσοδο του πιάνου και του βιολιού μεταβάλλει προοδευτικά τον χαρακτήρα του σε ιδαιτερα εκστατικό...
    Ενα υπέροχο άρθρο για ένα έργο και το δημιουργό του, που επιβεβαιωνει τη φραση του συνθετη πως το σημαντικότερο τελικά για κείνον ήταν "να γράφει καλή και ειλικρινή μουσική".
    Σε συγχαιρω και σ'ευχαριστω πολύ, γλυκιά μου φίλη!
    Καλημέρα με ελπίδα και χαρά! ❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελπίδα μου κι εγώ αγαπώ τον Μπλοχ και συμφωνώ με την άποψή σου για την πνευματικότητα που χαρακτηρίζει τις συνθέσεις του όποια κι αν είναι η πηγή της. Ναι, το Palatine Piano Trio καταφέρνει να μετουσιώσει τις σκέψεις του συνθέτη, Ελπίδα μου και να δημιουργήσει την κατάλληλη ατμόσφαιρα στο ακροατήριο. Κι εμένα το δεύτερο μέρος Andante quieto μου αρέσει πιο πολύ απ' τα τρία, σαν νανούρισμα απαλό και γαλήνιο.

    Σ' ευχαριστώ για το έξοχο σχόλιό σου, την προσοχή σου και τον έπαινο για το άρθρο μου. Καλησπέρα, αγαπημένη μου! ❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή