Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

'Ηταν ένας γάιδαρος...

 Ήταν ένας γάιδαρος με μεγάλ’ αυτιά
το παχνί δεν τ’ άρεσε, ήθελ’ αρχοντιά
Ήθελε η μούρη του να φορέσει σέλα
και να καμαρώνεται με το σύρε κι έλα
Στο δρόμο που επήγαινε είδε μια αλεπού
γάιδαρε, τον ρώτησε, για πού; Για πού; Για πού;
Δε σου λέω, αλεπού, τι δρόμο θε να πάρω
την κακή τη σκέψη σου την ξέρω κυρα Μάρω

Φωτογραφία: Δ. Ζαραφωνίτης




Αυτό το τραγουδάκι, είναι πολύ χιλιοτραγουδισμένο και αγαπημένο. Ο κυρ-Μέντιος, ο υπομονετικός και άοκνος γαϊδαράκος, εκτός απ' το τραγουδάκι για τα μικρά παιδιά, ο ίδιος και το γκάρισμά του,  υπήρξαν  έμπνευση για μουσικά κομμάτια από διάφορους συνθέτες. Ας περιηγηθούμε μουσικά στις διάφορες συνθέσεις που έχουν ως κεντρικό ήρωα αυτό το συμπαθέστατο τετράποδο.


Jacques Ibert, Ο Μικρός Λευκός Γαϊδαράκος.((Le petit âne blanc)

Ανήκει στην σουίτα 10 κομματιών για πιάνο του Γάλλου συνθέτη με τον τίτλο "Histoires" (Ιστορίες) και είναι το δεύτερο κομμάτι. Συνήθως δίδεται στους νεαρούς μαθητές του πιάνου για την εκμάθηση του στακάτο. Έχει γίνει και ενορχήστρωση. Aς ακούσουμε το χαριτωμένο αυτό κομμάτι απ' την μικρούλα Lulu.

Ibert-The Little White Donkey


Leonard Hubert, Ο Γάιδαρος κι ο Οδηγός (The Donkey and the Driver)

O Hubert, Βέλγος βιολονίστας έγραψε αρκετά κομμάτια παιδαγωγικού χαρακτήρα με τον τίτλο Ecole Léonard. Ένα από αυτά είναι και η σύνθεση που ακολουθεί. Θα την ακούσουμε σε μεταγραφή απ' τον τσελίστα Steven Isserlis, ο οποίος και το ερμηνεύει με συνοδό στο πιάνο τον Thomas Ades.
Ακούμε τον γάιδαρο να γκαρίζει, τον οδηγό να περπατάει αλλά  και τους δύο να προχωρούν χαρούμενοι για να φτάσουν στον προορισμό τους. Το κομμάτι τελειώνει με μια τρεχάλα και την θριαμβευτική κραυγή του Γάιδαρου για το τέλος του προορισμού. 

The Donkey and the Driver, Op. 61


Gabriel Grovlez, Tα Γαϊδουράκια (Les Anes)

Το κομμάτι αυτό ανήκει σε μια όμορφη συλλογή 8 κομματιών  για πιάνο του Γάλλου συνθέτη Γκαμπριέλ Γκροβλέζ  με τον τίτλο L'Almanach aux images (Αλμανάκ σε εικόνες). Είναι το πέμπτο της συλλογής και ο συνθέτης είναι γνωστός κυρίως γι' αυτό το έργο του. Κάθε κομμάτι της συλλογής προλογίζεται με ένα αντίστοιχο ποίημα του Γάλλου ποιητή Tristan Klingsor. Η χαρούμενη διάθεση και το Ι-Ι-Ι Ο-Ο-Ο του Γκροβλέζ δεν απέχει και πολύ απ' το πνεύμα του Λευκού Γαϊδαράκου του Ιμπέρ.


L'Almanach aux images - Les Anes, Gabriel Grovlez


Ferde Grofé, Στο Μονοπάτι (On the Trail)

Αυτό το κομμάτι είναι η τρίτη κίνηση της σουίτας του Αμερικανού συνθέτη Φέρντ Γκροφέ με τον τίτλο Σουίτα Γκραν Κάνυον (Grand Canyon Suite). Η κάθε μία από πέντε συνολικά κινήσεις της Σουίτας παρουσιάζει μια συγκεκριμένη σκηνή που χαρακτηρίζει το Γκραν Κάνυον. Το συγκεκριμένο κομμάτι (Στο Μονοπάτι) χρησιμοποιήθηκε και στην ταινία Χριστουγεννιάτικη Ιστορία ( A Christmas Story) 

Grand Canyon Suite: On the Trail by Ferde Grofe


Saint-Saens, Άγριοι Γάιδαροι (hémiones, animaux véloces) (Wild Donkeys Swift Animals)

Μια πολύ γνωστή, ευχάριστη και γεμάτη χιούμορ σουίτα δεκατεσσάρων κομματιών, με τον τίτλο "Καρναβάλι των Ζώων" όπου η τρίτη της κίνηση είναι αφιερωμένη στους γαϊδάρους. Εδώ πρόκειται για τετράποδα που τρέχουν με αξιοθαύμαστη ταχύτητα και που είναι εμφανής στο παίξιμο a quatre mains. Περιγράφονται τετράποδα που ζουν στο Θιβέτ και είναι γνωστά για την ταχύτητα που αναπτύσσουν.


Saint-Saens Carnival of the Animals, Hémiones (fast animals) Vieness




ΠΗΓΕΣ:
Wikipedia
BBC





2 σχόλια:

  1. Ω, υπέροχη η ιδεα σου, αγαπημενη μου Azy , φερνει το χαμογελο στα χειλη, που τόσο έχουμε ανάγκη αυτους τους ζοφερους καιρούς.. Μουσικά αστεία, περιγραφες του υπομονετικού , συμπαθητικου τετραποδου από λογης συνθετες διαφορων εποχων, κάποια δεν τα ειχα ξανακούσει, άλλοι χιουμορίστες με σατιρικό ύφος κι αλλοι περισσότερο εστιάζοντας στη σκιαγράφηση του αγαπημενου ζωου ή μιας μουσικής γελοιογραφίας του.Όλα υπέροχα, κάποια τα ακουσα δυο φορές γιατι ενθουσιάστηκα! Ενα γλυκό,μουσικό περασμα που φερνει ευφορία στην καρδιά μας από την αρχή της ανάγνωσης του εξοχου άρθρου σου με το ρυθμικοτατο και χαριτωμενο τραγουδακι, που θυμάμαι το ελεγα στα παιδια και τα εγγονια μου!
    Γλυκός, πειθηνιος και χαριτωμενος ο γαϊδαράκος! Οι ευρηματικοί και με φαντασία, συνθετες μεταφέρουν με ήχους την φωνή του και τα χαρακτηριστικά του στην ορχήστρα ή τα μεμονωμενα οργανα και ντουέτα!(Οι συνθεσεις των Hubert και Grovlez, εξαιρετικά ευστοχες στις περιγραφες!)
    Σ'ευχαριστούμε και συγχαρητήρια για τη συντροφιά με τον κυρ-Μέντιο!!Να ευχηθω να ειμαστε καλά και να εχουμε όλοι μας γαιδουρινή υπομονη με όσα βιωνουμε. Το χρειαζόμαστε !!❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελπίδα μου, πόσο χαίρομαι που ενθουσιάστηκες με τα γλυκά γκαρίσματα και νάζια του γαϊδαράκου! Όλοι οι συνθέτες - απ' αυτούς που κατάφερα να εντοπίσω - δίνουν την δική τους προσωπική χροιά στα κομμάτια τους επευφημώντας το γαϊδουράκι που όλοι αγαπάμε. Με ιδιαίτερο χιούμορ, Ελπίδα μου παρουσιάζουν στιγμές και καταστάσεις που τροφοδοτούν την ευφορία μας.
    Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και τον σχολιασμό σου για το άρθρο μου, γλυκιά μου φίλη κι εύχομαι κι εγώ υγεία να ξεπεράσουμε τα δεινά μας και να βρεθούμε σ' έναν αγρό δίπλα στον κυρ-Μέντιο. Φιλιά! ❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή