Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

Χειμωνιάτικη Νύχτα

 

 Winter Night: Teresa Wegrzyn

H σύνθεση "Χειμωνιάτικη Νύχτα" της Αγγλίδας συνθέτριας Σεσίλια ΜακΝτάουαλ (γεν.1951) είναι μια Χριστουγεννιάτικη καντάτα* που περιέχει διασκευές σε πέντε Χριστουγεννιάτικα κάλαντα. Το έργο έχει γραφεί για μεικτή χορωδία, κουιντέτο χάλικινων πνευστών, εκκλησιαστικό όργανο και κρουστά.

Συνδυάζει αυτά τα πέντε δημοφιλή κάλαντα και δημιουργεί μια ατμόσφαιρα γεμάτη από το πνεύμα των Χριστουγέννων. Με την δημιουργική της αρμονία, τις ρυθμικές παραλλαγές αλλά και το ευφάνταστο δέσιμο ανάμεσα στα περάσματα από το ένα κάλαντο στο άλλο, η ΜακΝτάουαλ σκαρφίζεται και δημιουργεί μια χαρούμενη ατμόφαιρα, που την διανθίζει με γνωστό  αλλά και αναπάντεχο υλικό σε ίσα μερίδια και συνθέτει ένα ολοκληρωμένο μουσικό έργο. Ένα διεγερτικό φινάλε πλέκει αρκετές από τις μελωδίες για να κλείσει με ενθουσιασμό.

Cecilia McDowall


Η συνθέτρια έχει το ταλέντο να κάνει χαρούμενο το ακροατήριό της και ο συνδυασμός των καλάντων μέσα από την μουσική της πένα φέρνουν αυτή την ευφορία.

Παρακάτω θα ακούμε το κάθε κάλαντο ξεχωριστά και αμέσως μετά την μουσική επεξεργασία της συνθέτριας. 

1. In Dulci Jubilo (Σε Γλυκό Εορτασμό)





2. O Little One Sweet (Ω Γλυκό Μικρούλι)





3. Noel Nouvelet (Νέα Χριστούγεννα)
     Αυτό είναι ένα παραδοσιακό Γαλλικό κάλαντο και στα αγγλικά έχει
       μεταφραστεί ως "Sing We Now of Christmas" (Τώρα Τραγουδάμε για τα
       Χριστούγεννα)


    




4.  Still, still, still (Aκίνητος, ήρεμος, ήσυχος)





5. Sussex Carol (Κάλαντα του Σάσεξ)

https://www.youtube.com/watch?v=nWICUo65wW4&t=68s&ab_channel=KingsCollegeChoir




Η σύνθεση ακούγεται χωρίς διακοπή κι αν έχετε χρόνο μπορείτε να την ακούσετε ολόκληρη για να δείτε πόσο όμορφα η συνθέτρια δένει την μία μελωδία με την άλλη μέχρι και το τελευταίο κλείσιμο του έργου.



*καντάτα: Είναι είδος μουσικής φωνητικής σύνθεσης. Το όνομά της προέρχεται από το ιταλικό ρήμα "cantare=τραγουδώ. Το περιεχόμενό της είναι άλλοτε θρησκευτικού κι άλλοτε κοσμικού περιεχομένου και σε αρκετές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται όργανα ή ορχήστρα ως συνοδεία.

2 σχόλια:

  1. Μα τι υπέροχη αυτή η Καντατα της Μακ Νταουαλ, που συνδυάζει γνωστα κι αγαπημενα κάλαντα, σκιαγραφωντας το ομορφο γιορτινο κλιμα των Ημερων, Αζη μου! Πολύ ομορφο έργο, μαρτυρα το ταλέντο της δημιουργου στην επεξεργασία μελωδίας και μου αρεσε που έθεσες κάθε κάλαντο ξεχωριστά πρωτα, και στη συνεχεια την μορφή του μέσα στο έργο της Αγγλίδας συνθέτριας για συγκριση και καλύτερη κατανόηση..
    Υπέροχο και το εικαστικό "Χειμωνιατικη Νυχτα" που κοσμει το θαυμασιο, επίκαιρο άρθρο σου, αγαπημενη μου φιλη! Σ'ευχαριστουμε πολύ! Καλημέρα με αγάπη! ❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. H McDowall είναι μια συνθέτρια ειδικευμένη σε χορωδιακά και φωνητικά έργα, αλλά και σε έργα για εκκλησιαστικό όργανο, Ελπίδα μου. Έχει βραβευθεί για την προσφορά της στις συνθέσεις χορωδιακής μουσικής. Όπως διάβασα, τον Δεκέμβριο του 2020 πήρε το βραβείο "Ivor Novello" για την εξαίρετη συνθετική της δουλειά. Και το βραβείο είναι ένα αγαλματίδιο που απεικονίζει την Ευτέρπη την μούσα της Μουσικής και της Λυρικής Ποίησης. Το συγκεκριμένο έργο, μου άρεσε πάρα πολύ, νομίζω το άκουσα στο spotify αρχικά και στη συνέχεια έψαξα γι' αυτό. Είναι ιδιαίτερο και "πολύχρωμο" αν μπορούμε να πούμε.
    Σ' ευχαριστώ πολύ για τον έπαινο και χαίρομαι που άρεσε και σε σένα. Καλό απομεσήμερο με αγάπη! 💗

    ΑπάντησηΔιαγραφή