Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

Μουσική για τα Χριστούγεννα



Η Μουσική για τα Χριστούγεννα αποτελείται από συνθέσεις διαφόρων κατηγοριών και την ακούμε την εποχή των Χριστουγεννιάτικων εορτών. Μπορεί να είναι μόνο οργανική μουσική ή στην περίπτωση των καλάντων περιέχονται στίχοι που η θεματογραφία τους περιλαμβάνει την γέννηση του Ιησού, τον Άγιο Βασίλη, την ανταλλαγή δώρων κλπ. 

Λόγω της σπουδαιότητας των Χριστουγεννιάτικων εορτών εντός των εκκλησιών, συνετέθησαν πάρα πολλά έργα ειδικά για την Χριστουγεννιάτικη περίοδο. Διάφοροι συνθέτες από την εποχή του Μπαρόκ (1600-1750 περίπου) μέχρι τον 21ο αιώνα έγραψαν μουσική για τα Χριστούγεννα.

Παρακάτω ας ακούσουμε κάποια δείγματα Μουσικής για τα Χριστούγεννα από διάφορα είδη και εποχές.

Ο Τόμας Τάλις (1505-1585) έγραψε μια Χριστουγεννιάτικη Λειτουργία από ένα Γρηγοριανό Μέλος "Puer natus est nobis" (=Διότι γεννήθηκε για μας). Ακούμε την πρώτη από τις 5 κινήσεις "Gloria".


Tallis: Missa Puer natus est nobis - 01. Gloria

Στην συνέχεια  Η Χριστουγεννιάτικη Ιστορία (H. Schutz: Weihnachtshitorie - Christmas Story) του Γερμανού Η. Schutz (1585-1672) όπου ο τενόρος Ευαγγελιστής  εξιστορεί την Γέννηση του Ιησού. Το βίντεο είναι Ελληνική παράσταση με Ευαγγελιστή τον εξαίρετο τενόρο Κ. Παλιατσάρα.


H.SCHUTZ WEIHNACHTSHISTORIE - CHRISTMAS STORY


O Hector Berlioz (1803-1869) έγραψε ένα σπάνιας ομορφιάς ορατόριο με τον τίτλο "Η Παιδική Ηλικία του Ιησού" (L'enfance du Christ). Ακούμε το γαλήνιο φινάλε "Ω Ψυχή μου" για τενόρο και χορωδία.

O mon âme from L'enfance du christ, final part by berlioz


Ο Άγγλος συνθέτης Μπέντζαμιν Μπρίττεν (1913-1976) έγραψε μια μεγάλη σύνθεση για τα Χριστούγεννα με τον τίτλο "Τελετή Καλάντων" (A Ceremony of Carols)  για τρίφωνη χορωδία, σολίστες και άρπα. Το κείμενο έχει 11 κινήσεις και είναι από το βιβλίο " The English Galaxy of Shorter Poems". Στα σχόλια του βίντεο μπορείτε να δείτε πότε αρχίζει κάθε μία από τις 11 κινήσεις.



Benjamin Britten - A Ceremony of Carols (Op. 28)

Και τώρα μερικά γνωστά ελληνικά και ξένα κάλαντα - τραγούδια σχετικά με τα Χριστούγεννα.


Feliz Navidad



Little Drummer Boy


 Happy Xmas (War Is Over)




London Symphony Orchestra - Silent Night



Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Πειραιά




Καλά Χριστούγεννα σε όλους με υγεία, αγάπη, αλληλεγγύη! Και του χρόνου! 





2 σχόλια:


  1. Εξαιρετικές οι μουσικές, επικαιρες προτασεις σου, Αζη μου, ειμαι σίγουρη πως θα δυσκολευτηκες αρκετα για να διαλέξεις ανάμεσα στο πλήθος τόσων έργων οργανικής ή φωνητικής μουσικής, που έχουν συντεθεί ανά τους αιωνες για την περίοδο των Εορτων!
    Εκανα ένα γρηγορο πέρασμα στο άρθρο σου, ειναι όλες γνωστές και τόσο αγαπημενες δημιουργίες από τον αναγεννησιακό Τάλις, τον Συτς του πρωιμου μπαρόκ, που κρατα περίοπτη θέση σε ανθολογίες θρησκευτικής μουσικής, τον ρομαντικό Μπερλιόζ, με το αριστουργηματικό του ορατόριο, που σωστα χαρακτηριζεις "σπανιας ομορφιας", αλλα και πιο συγχρονης εποχης το εργο του Μπριτεν, που γραφτηκε για τα παιδιά που τόσο λάτρευε μεν, αλλα συγχρονως αυτο το έργο ειναι μια σπουδη πανω στην άρπα!
    Πολύ πλουσια η μουσική Χριστουγεννιατικη playlist σου, αγαπημενη μου φιλη πλαισιωμενη όμορφα και από τραγουδια που όλοι εχουμε σιγοτραγουδησει , παραδοσιακά ή από συγχρονους ερμηνευτες.
    Ολα τελεια, Αζη μου γλυκιά, ενα αρθρο που αποθηκευεται και κάλλιστα μπορεί να σταθεί ως μια σημαντικότατη πρόταση μουσικης για τις Ημερες αυτες !
    Ξεκινω την ακρόαση με τον Κωνσταντινο, που αγαπω και θαυμαζω, (ακουω συχνα και τις εκπομπες του), του τενόρου της καρδιας μας!

    Σ'ευχαριστουμε πολύ για την μουσική ανθολογια που μας προτεινεις κι ευχομαι σε σενα και σε όλους τους αναγνωστες σου Καλα Χριστουγεννα με υγεια πρωτιστως , αγαπη στις καρδιές , μελωδικά ταξιδια ποιοτητας και έμπνευση που θα φερνει στις καρδιές μας άπλετη ευφορία! ❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελπίδα μου, αγαπημένη, πραγματικά ήταν δύσκολο ποια Χριστουγεννιάτικη μουσική να επιλέξω ανάμεσα στις τόσες και σπουδαίες ανά τους αιώνες. Είναι όλα τόσο αγαπημένα κι ας είναι γνωστά και χιλιοπαιγμένα. Πάντα μας χαλαρώνει η περίοδος αυτή των Χριστουγέννων, εμάς κυρίως που βρισκόμασταν σε σχολείο κι ετοιμάζαμε Χριστουγεννιάτικες γιορτές. Γινόμαστε πάλι παιδιά και με κέφι τραγουδούσαμε μαζί με τους μαθητές μας τα άπειρα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κάλαντα. Αυτά, της κλασικής μουσικής, φυσικά έχουν μια άλλη νότα θρησκευτικότητας, υμνητικό και δοξαστικό ύφος και μια μεγαλοπρέπεια αντίστοιχη της διαφορετικότητας των ημερών αυτών από όλες τις άλλες ημέρες του χρόνου.

    Σ' ευχαριστώ πολύ, αγαπημένη μου για τον έπαινο και τα σχόλια που έκανες για το άρθρο μου. Και φυσικά ο Κωνσταντίνος είναι αγαπημένος μας.
    Είθε να έχουμε υγεία και να πορευόμαστε ασφαλείς και αισιόδοξοι στους δρόμους της τέχνης που είναι η μόνη ουσιαστική παρηγοριά του ανθρώπου και που τον βοηθάει να αντέχει την όποια μοναξιά του. Καλή Παραμονή Χριστουγέννων, γλυκιά μου φίλη! 💗🌲💗

    ΑπάντησηΔιαγραφή