Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

Πάμπλο ντε Σαραζάτε

 

Pablo de Sarasate


Συνθέτης και δεξιοτέχνης βιρτουόζος του βιολιού, που γεννήθηκε στις 10 Μαρτίου 1844 στην Παμπλόνα της Ισπανίας. Από μικρός διακρίθηκε για το μεγάλο ταλέντο του κι έκανε το ντεμπούτο το 1860 στο Παρίσι και τον επόμενο χρόνο στο Λονδίνο ως σολίστ. 

Θα ακούσουμε ένα έργο του που συνέθεσε το 1862 σε ηλικία μόλις 18 ετών. Θαυμάζουμε την μουσική ιδιοφυία ενός νεαρού ταλαντούχου και βιρτουόζου του βιολιού. 



Pablo de Sarasate - Fantaisie Caprice (1862)


Στην διάρκεια της καριέρας του γύρισε όλο τον κόσμο κάνοντας εμφανίσεις σε Ευρώπη, Βόρεια & Νότια Αμερική. H καλλιτεχνική του υπεροχή οφειλόταν κυρίως στην καθαρότητα του παιξίματός του και στην εντυπωσιακή ευκολία του σε δύσκολες εκτελέσεις που τον καθιέρωσαν ως βιρτουόζο. Στην αρχή της καριέρας του έπαιζε κυρίως φαντασίες από όπερες, ιδιαίτερα την Carmen Fantasy, και πολλά άλλα κομμάτια που είχε συνθέσει.



Carmen Fantasy, Op. 25


Υπήρξε πηγή έμπνευσης για πολλούς συνθέτες που αφιέρωσαν σ' αυτόν τα έργα τους, όπως ο Βιενιάφσκυ το 2ο κοντσέρτο του για βιολί, η Ισπανική Συμφωνία του Λαλό, το 3ο κοντσέρτο για βιολί του Σαιν-Σανς καθώς και η Εισαγωγή και Ρόντο Καπριτσιόζο κλπ.


Ας ακούσουμε το Ρόντο Καπριτσιόζο του Σαιν-Σανς αφιερωμένο στον γεμάτο κομψότητα, λυρισμό και δεξιοτεχνία Σαραζάτε.


Introduction and Rondo capriccioso for Violin and Orchestra in A Minor, Op. 28


Ο Μπέρναρντ Σω είπε γι' αυτόν  και το ταλέντο του ότι "άφησε για μίλια πίσω του και  αγκομαχούσα την οποιαδήποτε κριτική".

Τα κομμάτια για βιολί του Σαραζάτε είναι δεξιοτεχνικά και εντυπωσιακά. Οι πιο δημοφιλείς συνθέσεις του που παίζονται περισσότερο σαν "μπιζ" στις συναυλίες με κοντσέρτα για βιολί ή σε ρεσιτάλ είναι από τα 4 βιβλία του με Ισπανικούς χορούς, όπου τέρπουν τα αυτιά των ακροατών αλλά και δείχνουν το ταλέντο των βιολονιστών. 

Ακούμε έναν Ισπανικό χορό σε ρυθμό Χαμπανέρα με πλούσια ρυθμική και αρμονική ποικιλία 


Spanish Dance, Op. 26, No. 8


Kληροδότησε το βιολί του κατασκευής Αντόνιο Στραντιβάρι 1724 στο Μουσείο της Μουσικής στο Παρίσι, που φέρει το όνομα Σαραζάτε - Στραντιβάριους προς τιμήν του.


VIOLON, DIT LE "SARASATE"
Antonio Stradivari
1724


Το δεύτερο βιολί του, πάλι κατασκευής Στραντιβάρι 1713 στο Ανώτατο Ωδείο Μουσικής στην Μαδρίτη.

Το βιολί του 1713 (Boissier)


Ο Σαραζάτε πέθανε στην Γαλλία στις 20 Σεπτεμβρίου 1908 από χρόνια βρογχίτιδα. Στην μνήμη του γίνεται Διεθνής Διαγωνισμός Βιολιού στην γενέτειρά του την Παμπλόνα.

Για επίλογο ας ακούσουμε μια σύνθεσή του όχι για ένα, αλλά για δύο βιολιά.



Pablo de Sarasate - Navarra, Opus 33


2 σχόλια:

  1. Εξαιρετικο και το σημερινο άρθρο σου, Azy μου γλυκια για εναν δημοφιλεστατο συνθετη και βιρτουοζο του βιολιου που θαυμαστηκε και λατρευτηκε στην εποχη του και από πολλούς συναδελφους του, που έσπευσαν να του αφιερωσουν εργα τους. Πρωτος ο Σαιν Σανς του οποίου μας προτεινεις το "Rondo capriccioso". Ειχε προηγηθει το 1ο και το 3ο κονσερτο του για βιολι, που επισης παρουσιαστηκαν και αφιερωθηκαν στον Σαραζάτε!Εκπληκτικα όλα τα εργα που μας κοινοποιείς, αναδεικνυουν τη μουσικη ιδιοφυία του τιμωμενου συνθετη, που επίσης συνθετικά ξεχωρισε σε διασκευες του- φαντασίες από όπερες, όπως η " Carmen Fantasy" που εντυπωσιακά και με τόσο πάθος εκτελει ο Περλμαν!
    Δεν προξενεί έκπληξη που τον εκθειάζει ο Σω, οπως επίσης μεγαλο θαυμασμο για τις εκτελεσεις του Σαραζάτε τον οποιον γνωρισε στις εμφανισεις του στο James Hall του Λονδινου, έτρεφε και ο Αρθρουρ Κόναν Ντόυλ γι 'αυτοκαι κανει χρηση του ονοματός του στα βιβλία του με τον Σερλοκ Χολμς.
    Εξοχη και η μοναδικη συνθεση του για ντουέτο βιολιων και ορχήστρα, "Navarra", από τα πιο δεξιοτεχνικά ντουέτα που γράφτηκαν ποτέ για το όργανο, αφιερωμα στην επαρχια που γεννηθηκε, φόρο τιμής στις ρίζες του.
    Σ'ευχαριστουμε και για τις πληροφορίες για τα δυο Στραντιβαριους προς τιμην του, αγαπημενη μου φιλη και συγχαρητηρια για την θαυμασια εργασια σου!
    Καλη σου μερα!
    💗 💗 💗

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα Ελπίδα μου! Ο Σαραζάτε, αγαπημένος των βιολονιστών για τα μελωδικά και δεξιοτεχνικά κομμάτια του, άφησε μεγάλη παρακαταθήκη γι' αυτούς αλλά και τους ακροατές τους. Όλες του οι συνθέσεις έχουν το μουσικό χρώμα της πατρίδας του κρυμμένο ή φανερό και γι' αυτό και διοργανώνεται ένας Διεθνής διαγωνισμός βιολιού εκεί.
    Σ' ευχαριστώ πολύ για τις ουσιαστικές συμπληρώσεις σου αλλά και τους επαίνους σου για το μικρό αυτό αφιέρωμα. Καλή δύναμη στην μέρα σου! 💗🌺💗

    ΑπάντησηΔιαγραφή