Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

H Μουσική μέσα από τον Έρωτα





 Η Αγάπη και ο Έρωτας υπήρξαν πάντα προσφιλή θέματα όλων των τεχνών και των καλλιτεχνών. Στο μικρό αυτό αφιέρωμα ας ακούσουμε τρία  μουσικά έργα εμπνευσμένα από τον θεϊκό έρωτα από τρεις σπουδαίους συνθέτες καθώς και τις ιστορίες αγάπης που κρύβουν.

Τα καλοκαίρια των ετών 1892 και 1893 ο Γκαμπριέλ Φωρέ (1845-1924) ήταν καλεσμένος του τραπεζίτη Μπαρντάκ και της συζύγου του, σοπράνο Έμμα Μπαρντάκ. Ο Φωρέ ερωτεύτηκε την Έμμα, όμως εκείνη δεν ανταποκρίθηκε στον έρωτά του και αργότερα χώρισε τον τραπεζίτη και παντρεύτηκε τον Κλωντ Ντεμπισύ. Ο Φωρέ της αφιέρωσε τον κύκλο τραγουδιών La Bonne Chanson που αποτελείται από εννέα μελοποιημένα ποιήματα του Πωλ Βερλαίν. 
Aς ακούσουμε το τελευταίο τραγούδι του κύκλου με τον τίτλο "L'hiver a cessé" ( Ο Χειμώνας τέλειωσε)


La bonne chanson, Op. 61: IX. "L'hiver a cessé"


Ο Μάλερ (1860-1911) έγραψε το Adagietto της 5ης Συμφωνίας για την αγαπημένη του Άλμα Σίντλερ που σύντομα επρόκειτο να παντρευτεί. Η Άλμα ήταν τόσο εξαιρετική στο να παντρευτεί αλλά εξίσου εξαιρετική και στις εξωσυζυγικές σχέσεις. Ωστόσο το κομμάτι αυτό γράφηκε στην αρχή της σχέσης τους πριν αρχίσουν οι απιστίες της Άλμας. . Ο μαέστρος Willem Mengelberg, στενός φίλος του, σημείωσε στην παρτιτούρα της Πέμπτης Συμφωνίας: "Αυτό το  Adagietto ήταν μια δήλωση αγάπης στην Άλμα! Αντί κάποιας επιστολής, της έστειλε το χειρόγραφο χωρίς να προσθέσει ούτε μια λέξη" .




Gustav Mahler Adagietto




Το δεύτερο Κουαρτέτο για έγχορδα του Leos Janáček  (1854-1928) γράφηκε προς το τέλος της ζωής του και σ' αυτό εκφράζει την μακρά φιλία του με την  Kamila Stösslová, παντρεμένη και κατά 38 χρόνια νεότερή του. Στην διάρκεια της φιλίας αυτής αντάλλαξαν μεταξύ τους περισσότερα από 700 γράμματα και είναι αυτές οι επιστολές που έδωσαν στο έργο τον τίτλο του "Intimate Letters" (Ενδόμυχες Επιστολές) Έγαφε ο Γιάνατσεκ: "Βρίσκεσαι πίσω από κάθε νότα, εσύ, ζωντανή, δυναμική, τρυφερή. Το άρωμα του κορμιού σου, η λάμψη των φιλιών σου - όχι, πραγματικά δικό μου. Αυτές οι νότες μου σε φιλούν ολόκληρη. Σε καλούν με πάθος..."




Leoš Janáček: String Quartet No. 2 "Intimate Letters"

Μπορείτε να διαβάσετε κι άλλο άρθρο μου για την αγάπη:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου