Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

Δύο ανθρώπινα αηδόνια - Οι Τραγουδιστές των Πουλιών

 Πάντα πιστεύαμε ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων: αυτοί που δυστυχώς βρίσκονται στον Ουρανό  κι εκείνοι που είναι τόσο ζωντανοί, κολλημένοι θαρρείς στην Γη. Όμως  υπάρχουν δυο φίλοι που συνδέουν τον Ουρανό και την Γη, το υλικό και το άυλο.

Jean-Francois Zygel


Jean Boucault και  Johnny Rasse



Οι  Jean Boucault και  Johnny Rasse ήταν γείτονες απ' την παιδική τους ηλικία σ' ένα μικρό χωριό της Γαλλίας. Πήγαιναν στο ίδιο σχολείο, έπαιζαν τα ίδια παιχνίδια και σύντομα ανακάλυψαν ένα χάρισμα που είχαν κι οι δύο:  ότι μπορούσαν να μιμηθούν τέλεια τις φωνές των πουλιών. Αυτό το ταλέντο τους άρχισαν να το εξασκούν, να το καλλιεργούν και να το βελτιώνουν με στόχο να λάβουν μέρος σε διαγωνισμούς. Το ταλέντο τους τούς οδήγησε να συμμετάσχουν σε πολλά ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα, αλλά και σε ηχητικά εφφέ σε διάφορα θεατρικά έργα. Το γκρουπ που έφτιαξαν το ονόμασαν "Les chanteurs d'oiseaux" (Τραγουδιστές Πουλιών)

Το 2006 όμως, ήλθε μια ιδέα στον διευθυντή του Φεστιβάλ των Δασών, να βάλει στην ίδια σκηνή τον συνθέτη, πιανίστα και αυτοσχεδιαστή Jean-Francois Sygel και τα δύο αηδόνια. Έπαιξαν μαζί στο Cabaret Classique, ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα με Γαλλική μουσική.

Έκτοτε η φήμη τους διαδόθηκε κι έχουν συνεργαστεί σε πάμπολλα καλλιτεχνικά προγράμματα. 

Εδώ θα σας τους παρουσιάσω σε δύο υπέροχες και συγκινητικές διασκευές έργων κλασικής μουσικής. Το πρώτο είναι τα "Σιωπηλά Δάση" του Τσέχου συνθέτη Άντον Ντβόρζακ, σύνθεση που ανήκει στον κύκλο "Από τα Δάση της Βοημίας".  Η αρχική σύνθεση ήταν για πιάνο 4 χέρια, όμως λόγω της δημοτικότητάς του έγιναν απ' τον ίδιο τον συνθέτη διάφορες διασκευές για τσέλο και πιάνο, τσέλο και ορχήστρα, βιολί και πιάνο. Στο βίντεο που ακολουθεί, θα ακούσετε μια ιδιαίτερη διασκευή για βιολί και πιάνο μαζί με τους Τραγουδιστές των Πουλιών.


Les chanteurs d'oiseaux, Shani Diluka, Geneviève Laurenceau


                                          Η αρχική σύνθεση του Ντβόρζακ για πιάνο 4 χέρια


H άλλη σύνθεση που θα ακούσουμε με τους Τραγουδιστές των Πουλιών είναι "Ο Κύκνος" του Γάλλου συνθέτη Σαιν-Σανς. Είναι ένα πολύ δημοφιλές κομμάτι, απ' τον κύκλο "Το Καρναβάλι των Ζώων" που η αρχική του σύνθεση ήταν για τσέλο με συνοδεία δύο πιάνων. Έχουν γίνει και σ' αυτό το κομμάτι πάρα πολλές διασκευές για διάφορα όργανα, αλλά η πιο διαδεδομένη είναι αυτή για σόλο τσέλο. Ακούμε τους "Τραγουδιστές των Πουλιών" με την συνοδεία πιάνου και βιολιού.

La Symphonie des Oiseaux - le cygne


Ας ακούσουμε και την σύνθεση για σόλο τσέλο με συνοδεία πιάνου

Yo-Yo Ma, Kathryn Stott - The Swan (Saint-Saëns)


Αφήνω για το τέλος ένα βίντεο με σύνθεση του Jean-Francois Sygel, ο οποίος συνοδεύει στο πιάνο τους "Τραγουδιστές των Πουλιών" σε μια συναυλία.



Nuit de la Voix 2016


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου