Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

Charles Ives, Piano Trio

 O Charles Ives γεννήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 1874 στο Κονέκτικατ της Αμερικής. Σαν παιδί είχε ακούσματα απ' τις μπάντες που παρέλαυναν, από λαϊκούς οργανοπαίχτες, από ύμνους και πατριωτικές μπαλάντες. Όλες αυτές οι επιρροές χρησιμοποιούνται στις συνθέσεις του.




Τα τελευταία χρόνια η μουσική του Ives έχει αποκτήσει μια σημασία  εντελώς παραμελημένη στην εποχή του και η χρήση της πολυτονικότητάς του, των τονικών του σχημάτων, της τζαζ, της διαφωνίας και της χρωματικής αντίθεσης εμφανίζεται στην ιστορική του διαδρομή σαν  ένα εξαιρετικά πρωτότυπο φαινόμενο.  Κατά τη διάρκεια της ζωής του, τα έργα του αντιπετωπίστηκαν σαν  ερασιτεχνικά, που δεν μπορούσαν να παιχτούν, αλλά το  ενδιαφέρον του κοινού, που αναζωπυρώθηκε τα τελευταία χρόνια του επέτρεψε σε κάποιο βαθμό να απολαύσει την αναγνώριση που δεν του είχε δοθεί νωρίτερα.

Οι συνθέσεις του Άιβς περιλαμβάνουν τέσσερις συμφωνίες, πολυάριθμα τραγούδια, έργα μουσικής δωματίου και μερικά κομμάτια για πιάνο. 

Σήμερα προτείνω ν' ακούσουμε το Τρίο του σε τρεις κινήσεις, που το έγραψε το 1904, χρονιά κατά την οποία ολοκλήρωσε και την Τρίτη Συμφωνία του. Το έργο είναι πυκνό σε ηχητικότητα, με χρωματικούς σχηματισμούς και σύνθετα ρυθμικά μοτίβα που εναλλάσσονται με διάχυτα αρμονικά και αντιστικτικά στοιχεία. 

Η πρώτη κίνηση αποτελείται από 27 μέτρα που επαναλαμβάνονται τρεις φορές, με κάποιον ιδιόρρυθμο τρόπο: την πρώτη φορά το βιολί παραμένει σιωπηλό, την δεύτερη σιωπά το τσέλο ενώ την τρίτη φορά συμμετέχουν όλα τα όργανα.

Η μεγάλης διάρκειας δεύτερη κίνηση  φέρει τον υπότιτλο "Tsiaj" - μια λέξη που αυθαίρετα προέρχεται από την ακροστιχίδα των λέξεων "This Scherzo Is A Joke". [Ειρήσθω εν παρόδω ότι η λέξη Scherzo σημαίνει Αστείο.] Εδώ ακούμε φωνές παιδιών που παίζουν και μας έρχονται στο νου παρελάσεις κι εμβατήρια εξ αιτίας της ιδιαίτερης ρυθμικής αίσθησης. 

Η τρίτη κίνηση, τόσο λυρική, ολοκληρώνεται με την παρεμβολή του ύμνου "Rock of Ages", περίπου στο 21ο λεπτό και το έργο τελειώνει με σκεπτικισμό. Πιο κάτω μπορείτε να ακούσετε τον ύμνο.

Στο επόμενο βίντεο, αν δεν θέλετε να ακούσετε όλο το Τρίο, μπορείτε στα σχόλια να δείτε το χρονικό σημείο που αρχίζει κάθε κίνηση, ώστε να ακούσετε ό,τι σας ενδιαφέρει


Ives Piano Trio

Ο Ύμνος Rock of Ages  χρονολογείται από το 1763. Όταν ο κληρικός Augustus Toplady, διασχίζοντας μια χαράδρα, αντιμετώπισε μια ισχυρή καταιγίδα  βρήκε καταφύγιο σ' ένα κοίλωμα των βράχων. Έγραψε τους στίχους του ύμνου κι ο Αμερικανός συνθέτης Thomas Hastings συνέθεσε την μουσική.


Rock of Ages

Ο Άιβς πέθανε στην Ν. Υόρκη στις 19 Μαΐου 1954

2 σχόλια:

  1. Μου αρεσουν οι συνθεσεις του Άιβς!Εχουν κατι αδιόρατο, που όμως παραπέμπει σε ατμόσφαιρα Αμερικής αρχων του 20ου αι. Μια τετοιου είδους ατμόσφαιρα αναπλάθει με το τρίο του, ιδιορρυθμες αρμονιες, ρυθμικη πολυπλοκότητα και ασυνηθιστος συνδυασμος ηχοχρωματων μαρτυρουν την καινοτόμα φυση του συνθέτη που σημερα γιορτάζουμε τα γενεθλιά του, αγαπημενη μου Αζη και με το εξαιρετικό άρθρο σου, τιμάς!
    Ευφυεστατη η προσεγγιση στη 2η κινηση της συνθεσης, που ξεκινά όλο ορμή! Ευχαριστουμε πολύ για την παρουσίαση!
    Οσο για τον υμνο Rock of Ages , που εχει συγκινησει πλήθος συνθετων ωστε να προβουν στη μελοποιηση του, εδω ο Αιβς επιλέγει μια μετζο για την ερμηνεια, που με τη βαθια, με όγκο φωνη μεταφερει το δεος που προκαλει το μεγαλείο και η δυναμη της φυσης!
    Συγχαρητηρια, γλυκιά μου φίλη κι ευχαριστούμε πολύ!! Καλη μας μερα! ❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελπίδα μου,κι εγώ αγαπώ τον Άιβς. Έχω και μερικούς δίσκους βινυλίου στο σπίτι, πραγματικά διαμάντια. Έστω και καθυστερημένα έλαβε την αναγνώριση που του αρμόζει. Αυτή η 2η κίνηση! Είναι εκπληκτικής σύλληψης με τόσες εντυπωσιακές εικόνες που περιγράφει με τις νότες του ο Αμερικανός συνθέτης. Γίνεσαι παιδί κι ανακατεύεσαι στο πλήθος που χαίρεται τις στιγμές στον δρόμο.
    Σ' ευχαριστώ πολύ, καλή μου φίλη για το ωραιότατο σχόλιο και τα καλά σου λόγια. Καλή δύναμη στην μέρα σου, αγαπημένη μου! ❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή