Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022

Πανσέληνος του Σεπτεμβρίου: Της Συγκομιδής

 

Ονομάζεται "Της Συγκομιδής", διότι όπως είναι φανερό συγκεντρώνονται οι καρποί μια και πλησιάζει το τέλος του Καλοκαιριού. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες πανσελήνους, η ονομασία "Φεγγάρι της συγκομιδής" δεν αναφέρεται απαραίτητα στο ολόγιομο φεγγάρι του Σεπτεμβρίου, αλλά σε οποιαδήποτε πανσέληνο συμπίπτει πιο κοντά στην φθινοπωρινή ισημερία (22/9/22). Επειδή για το 2022 η πιο κοντινή Πανσέληνος στην ισημερία είναι αυτή του Σεπτεμβρίου, είναι κι αυτή που λαμβάνει τον τίτλο "Της Συγκομιδής". Αν ήταν η Πανσέληνος του Οκτωβρίου (9 Oκτωβρίου) πιο κοντά, τότε η Πανσέληνος του Σεπτεμβρίου θα ονομαζόταν "Του Καλαμποκιού" καθώς αυτή την περίοδο οι ιθαγενείς της Αμερικής συνήθιζαν να θερίζουν το καλαμπόκι τους.

photo:pinterest


 Το Φεγγάρι της Συγκομιδής είναι ιδιαίτερα λαμπρό και ανατέλει αρκετά νωρίς ώστε να μπορούν οι αγρότες να συνεχίσουν την συγκομιδή των καρπών τους και τη νύχτα. Κατά την φθινοπωρινή ισημερία, η μέρα με τη νύχτα έχουν περίπου την ίδια διάρκεια, ενώ πρόκειται και για την ημέρα που ξεκινά και επίσημα το φθινόπωρο στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη.

Στην Κίνα η Πανσέληνος του Σεπτεμβρίου σηματοδοτεί το Φεστιβάλ του Φθινοπώρου, γνωστό και σαν φεστιβάλ της φεγγαρο-τάρτας (mooncake).  H τάρτα αυτή, είναι κάτι σαν μηλόπιτα, διαμέτρου 10 εκατοστών που η γέμισή της περιέχει πολτό από κόκκινα φασόλια ή από σπόρους λωτού καθώς και κρόκους αυγών πάπιας. To φεστιβάλ διαρκεί τρεις μέρες και συγκεντρώνονται οι οικογένειες για να ευχηθούν ευημερία για το μέλλον . Το φεστιβάλ είναι επίσης διαδεδομένο στην Ταϊβάν, στο Χονγκ Κονγκ, στο Μακάο και στο Βιετνάμ. 

mooncakes



Το Φεγγάρι της Συγκομιδής

Henry Wadsworth Longfellow - 1807-1882

Eίναι το Φεγγάρι της Συγκομιδής! Πάνω σε επιχρυσωμένα πτερύγια
Και σε στέγες χωριών δασωμένων κορυφών
Και σε εναέριες γειτονιές των φωλιών τους
Έρημο, σε  παράθυρα με κουρτίνες
Δωματίων που κοιμούνται παιδιά, σε  δρόμους εξοχικούς
Και σε σε χωράφια θερισμού, αναπαύεται η μυστικιστική του λαμπρότητα!
Έφυγαν τα πουλιά που ήταν οι καλοκαιρινοί επισκέπτες μας,
Με τα τελευταία στάχυα επιστρέφουν οι εργάτες!
Όλα τα πράγματα είναι σύμβολα: τα εξωτερικά θεάματα
Έχουν της Φύσης την εικόνα στο μυαλό τους
Όπως τα λουλούδια κι οι καρποί αλλά κι η πτώση των φύλλων
Τα ωδικά πουλιά μας εγκαταλείπουν στο τέλος του θέρους
Πίσω μένουν μόνο οι άδειες φωλιές 
Κι ανάμεσα στα στάχυα τα τσιρίγματα των ορτυκιών 

(ελεύθερη απόδοση δική μου)



Μια ωραία σύνθεση αφιερωμένη στην Πανσέληνο της Συγκομιδής από την Γιαπωνέζα πιανίστα και συνθέτρια Yukiko Nishimura (γεν. 1967)


Harvest Moon / Yukiko Nishimura





2 σχόλια:

  1. Υπεροχος ο τροπος παρουσιασης της σεληνης του θερισμού, αγαπημενη μου Αζη, με πλήθωρα πληροφοριακων στοιχειων, καταθεση των παραδοσεων των ιθαγενων για το φαινόμενο, όπως εξαιρετο και το ποίημα του λατρεμενου Λονγκφέλοου, που το μεγαλύτερο μερος του έργου του εμπνεεται από την ιστορία των Ινδιάνων . Συγχαρητηρια και για την απόδοση σου στην ελληνική γλωσσα, που μάς μεταφέρει όλα 'οσα ο ποιητής θέλει να εκφράσει, κυριως να σκιαγραφησει εικονες από "χωράφια θερισμού, όπου αναπαύεται η μυστικιστική λαμπρότητα του φεγγαριού"!
    Ανάλαφρη στην εναρξή της, μα με μυστηριο, αινιγματισμό στην πορεία, και στην κατακλείδα θριαμβική ένταση, η παρτιτούρα της Yukiko Nishimura , με τα ορχηστρικά χρωματα και συνδυασμους που επιλέγει, να αποτυπώνουν ευφανταστα την φθινοπωρινη "πτώση των φύλλων", που φωτιζεται από τη μάγισσα σελήνη,καθως "τα ωδικά πουλιά εγκαταλείπουν αφηνοντας άδειες τις φωλιές ..." , στεκει βασιλιάς το φεγγάρι του Θερισμού "πάνω σε επιχρυσωμένα πτερύγια".
    Εξαιρετικο το επίκαιρο άρθρο σου κι ευχαριστουμε πολύ!
    Καλημέρα, φωτεινή και χαμογελαστή!
    Καλώς ανανταμωσαμε, αγαπημενη μου φιλη! ❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλώς όρισες Ελπίδα μου σε Πανσέληνο! Υπέροχη συγκυρία! 💓
    Σε ευχαριστώ πολύ για τον έπαινο στο κείμενό μου και για όλα τα εμπεριστατωμένα σχόλια σε κάθε μία από τις επιλογές μου. Χαίρομαι που σου άρεσε και η μουσική της Yukiko Nishimura, την οποία δεν γνώριζα αλλά ανακάλυψα ψάχνοντας να πλαισιωσω το κείμενό μου με μια ανάλογη μουσική.
    Καλό απόγευμα και καλό Σαββατοκύριακο! 💗🌝💗

    ΑπάντησηΔιαγραφή