Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

Φεστιβάλ στην Vilafranca del Penedès

 Η Vilafranca del Penedès είναι μια όμορφη πόλη της Καταλονίας γνωστή για το μοναδικό Μουσείο Οίνου αλλά και το Φεστιβάλ που γίνεται εκεί κάθε χρόνο μεταξύ 29 Αυγούστου και 2 Σεπτεμβρίου.

Προηγούμενα το Φεστιβάλ της Βιλαφράνκα γιορταζόταν στις 15 Αυγούστου προς τιμή της Παναγίας. Στο τέλος του 17ου αιώνα η περιοχή μαστιζόταν από μια πολύ μακρά περίοδο ξηρασίας και το 1699 σαν τελευταία λύση έφεραν από την Ρώμη τα λείψανα του Saint Felix, ο οποίος είχε ταφεί στην κατακόμβη του Calepodio που βρίσκεται στο τρίτο τμήμα της Via Aurelia. Με την άφιξη των λειψάνων σήμανε και η λήξη της ξηρασίας. Είναι φανερό ότι οι κάτοικοι απέδωσαν τις βροχοπτώσεις στον ξενόφερτο Άγιο κι η δημοφιλία του ανέβαινε συνεχώς. Έτσι ο  Άγιος Φέλιξ ανακηρύχτηκε το 1776 σαν ένας από τους προστάτες Αγίους της πόλης Βιλαφράνκα. 

Ανθρώπινος Πύργος (φωτο διαδίκτυο)


Το Φεστιβάλ της Vilafranca del Penedès αποτελεί μία από τις πιο γιορταστικές εκδηλώσεις της Καταλονίας και θεωρείται σαν Κληρονομιά εθνικού ενδιαφέροντος. Το Φεστιβάλ διατηρεί αναλλοίωτη την δομή του, που περιλαμβάνει θρησκευτικές τελετές διανθισμένες με δημοτικές παραδόσεις και θεάματα. Η πλούσια λαϊκή κληρονομιά περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό χορών, μουσική αλλά και τους παραδοσιακούς ανθρώπινους πύργους, που συμπληρώνουν την ατζέντα του πλέον τυπικού Καταλονικού φεστιβάλ όπου όλοι οι παρευρισκόμενοι παίρνουν μέρος είτε ως θεατές είτε ως δρώντα πρόσωπα. Οι ανθρώπινοι πύργοι είναι ένα από τα θεάματα του φεστιβάλ και  υψώνονται στην είσοδο της Μητροπολιτικής Εκκλησίας της Παναγίας όπου φυλάσσονται τα οστά του Αγίου και που μόνο κατά την διάρκεια του φεστιβάλ επιτρέπεται η επίσκεψη της κρύπτης στην οποία βρίσκονται. 

Παρευρέθηκα τον Ιούνιο 2022 σε μια πρόβα των σωματείων που ασχολούνται με τους παραδοσιακούς ανθρώπινους πύργους και πράγματι εντυπωσιάστηκα από την δύναμη, την προσπάθεια, την συμπαράσταση όσων συμμετείχαν και ένιωσα δέος στο συγκλονιστικό αλλά και αρκετά επικίνδυνο θέαμα. Άνθρωποι σκαρφαλώνουν ο ένας στην πλάτη του άλλου σχηματίζοντας μια πυραμίδα με πολλούς ανθρώπους στην βάση μέχρι να φτάσει ένας (συνήθως παιδί) στην κορυφή. 

Ακολουθούν φωτογραφίες μου από την πρόβα που παρακολούθησα. Δείτε πώς σταδιακά ανεβαίνουν.

Η είσοδος του χώρου των προβών 










Ρώτησα αν έχουν συμβεί ατυχήματα και δυστυχώς ναι. Τα οποία συνέβησαν όχι πάντα σε κάποιον που έπεσε αλλά κυρίως σε κάποιον που δέχτηκε τον πίπτοντα. Δεν επιτρέπεται οι βοηθοί κάτω να κοιτάνε ψηλά διότι έτσι έσπασε ο λαιμός κάποιου από έναν που έπεσε πάνω του. 

Παρακάτω ένα μικρό βίντεο που μπορείτε να παρακολουθήσετε το "χτίσιμο" των ανθρώπινων πύργων.


Behold the Human Towers of Catalonia



Η Παράδοση των Ανθρώπινων Πύργων γίνεται και σε άλλα μέρη της Καταλονίας αλλά και με την ευκαιρία εορτασμού και άλλων πολιούχων αγίων.

Τέλος ένα εντυπωσιακό βίντεο της λήξης του φεστιβάλ με μουσική και πυροτεχνήματα από τον εορτασμό του 2019, προ πανδημίας.


Pyromusical Correfoc 2019 Vilafranca del Penedès


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου