Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022

Πανσέληνος του Αυγούστου: Του Οξύρρυγχου

 Η πανσέληνος του Αυγούστου, ονομάζεται και "Φεγγάρι του Οξύρρυγχου". Έχει πάρει το όνομά της από τους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής που τη συγκεκριμένη μέρα ψάρευαν το συγκεκριμένο ψάρι -γνωστό και ως μουρούνα. Κατά την παράδοση το όνομα της Πανσελήνου δινόταν σε ολόκληρο τον σεληνιακό μήνα κι όχι μόνο στην Πανσέληνο. 

Πανσέληνος του Οξύρρυγχου


Η Πανσέληνος του Οξύρρυγχου  ολοκληρώνει τον κύκλο των τεσσάρων Yπερπανσελήνων που άρχισε τον Μάιο. Ως Υπερπανσέληνοι ορίζονται οι Πανσέληνοι που συμβαίνουν όταν η Σελήνη βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο με την Γη. Επειδή η τροχιά της Γης δεν είναι κυκλική αλλά ελλειπτική, η απόσταση της Σελήνης από την Γη μεταβάλλεται κατά την διάρκεια του μήνα. Οι Υπερπανσέληνοι είναι ελάχιστα πιο κοντά στην Γη από τον μέσο όρο της κοινής Πανσελήνου, όμως τεχνικά τις κάνει να φαίνονται μεγαλύτερες και λαμπρότερες όταν τις απολαμβάνουμε από την Γη. 

Τι είναι ο Οξύρρυγχος;

Οξύρρυγχος


Αυτό το ψάρι που μοιάζει με προϊστορικό ανιχνεύεται μέχρι 136 εκατομμύρια χρόνια πίσω και πολλοί το ονομάζουν "ζωντανό απολίθωμα". Τα θηλυκά χρειάζονται περί τα 20 χρόνια για να μπουν στην διαδικασία αναπαραγωγής και γεννούν κάθε 4 χρόνια. Η ζωή τους έχει διάρκεια περί τα 150 χρόνια! Σήμερα υπάρχουν περίπου 29 είδη παγκοσμίως και το μέγεθός τους ποικίλει από την πέρκα μέχρι τον Οξύρρυγχο Τέρας που έχει το μέγεθος ενός αυτοκινήτου Volkswagen.

Ας ακούσουμε το τρίτο από τα τέσσερα Θαλασσινά Ιντερλούδια του Μπρίτεν με την επωνυμία "Σεληνόφως".


 Britten - Sea Interludes - 3 - Moonlight

Ένα ποίημα της Dorianne Laux  για τις διάφορες ονομασίες (πλην του οξύρρυγχου) των Αυγουστιάτικων Πανσελήνων σε δική μου ελεύθερη μετάφραση

Τα Φεγγάρια του Αυγούστου

Υπάρχουν πολλά ονόματα
για αυτό το λεκιασμένο νόμισμα,
αυτό το μαργαριτάρι μέσα στο κονιάκ.
Φεγγάρι των Φρούτων, Σελήνη της Αστραπής
Φεγγάρι που όλα ωριμάζουν.
Στεκόμαστε δίπλα στο ρυάκι,
το βλέπουμε να επιπλέει 
ανάμεσα τις μαύρες κορφές του πεύκου. Φεγγάρι των Σιτηρών,
Πανσέληνος του Οξύρρυγχου,
Πράσινη Σελήνη του Καλαμποκιού.
Μετράω τις απώλειές μου στο σκοτάδι.
Γιατί να μην το λένε
Φεγγάρι του Σπασμένου Χαλαζία,
Σελήνη του Ζαριού που κυλάει,
Φεγγάρι της Δύσκολης Τύχης.
Πρέπει πάντα να μιλάμε
για συγκομιδή; Τα τριζόνια τραγουδάνε
στα σκοτεινά κλήματα.
Μια νυχτερίδα πηγαινοέρχεται από πάνω μας.
Ω, Παρατηρητή, εσύ
που βλέπεις όλα όσα γεννιούνται
κι όσα πεθαίνουν
απόψε σε ονομάζω 
Φεγγάρι του Σουγιά,
Σελήνη Που Ρίχνεις Κορώνα Γράμματα
Φεγγάρι που γίνεσαι Άμμος,
Άδειο Μπολ Ρυζιού
Φεγγάρι της Σκόνης, Σελήνη του Αλατιού
Φεγγάρι της Στάχτης
Φεγγάρι που Μου κλείνεις το Μάτι



2 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφερουσα ανάρτηση για την αποψινή πανσέληνο, αγαπημένη μου Aζη, και κατατοπιστικότατες οι πληροφορίες που μας δινεις για την πανσεληνο του οξύρρυγχου!Αληθεια, τι παραξενη ονομασια, ομως ειναι ενα ψαρι που οι ινδιανικες φυλές θεωρούσαν βασιλιά των ψαριών, ένα πρωτόγονο ζώο, που λενε πως εμφανιστηκε αμεσως μετα την εξαφανιση των δεινοσαύρων. Το σεβονται και το τιμουν, γι αυτο και συχνα βλέπουμε σε τοτέμ παραστάσεις οξυρρυγχου.
    Το ποίημα πολύ ιδιαιτερο με αναφορές στα διαφορα φεγγαρια, αυτά τα "μαργαριτάρια μέσα στο κονιάκ" και η απόδοσή σου, εξαιρετική!
    Το Θαλασσινό Ιντερλούδιο του Μπρίτεν ,συγκεντρωνει όλο εκεινο το λυρισμό και το μυστηριο της σελήνης με το ιδιωμα της μουσικής έκφρασης του βρετανου συνθετη, που κανει τον ακροατη να αισθανθει το μέγεθος της επιρροής και δύναμής της στην ανθρώπινη ψυχή!
    Συγχαρητηρια για τη θαυμάσια εμπνευσή σου γι'αυτη τη σειρά δημοσιευσεων κι ευχαριστουμε πολύ που τις μοιράστηκες μαζί μας! ❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ, Ελπίδα μου για το μακροσκελέστατο σχόλιό σου και με αναφορές σε όλα τα επί μέρους. Η αλήθεια είναι ότι κι εμένα μου έκανε εντύπωση η αφιέρωση της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου σ' ένα ψάρι...καθόλου ρομαντική ή μαγευτική, θα λέγαμε με τις σημερινές αντιλήψεις μας για την Σελήνη. Όμως για τις Ινδιάνικες φυλές όλα αυτά τα φυσικά φαινόμενα ήταν υπομνήσεις για τις αγροτικές δουλειές τους που είχαν άμεση σχέση με την επιβίωσή τους.
    Σ' ευχαριστώ για τον έπαινο στην ελεύθερη απόδοση του ποιήματος. Όσο για το ιντερλούδιο του Μπρίτεν δεν έχω παρά να συμφωνήσω μαζί σου και να συμπληρώσω ότι με μια προσεκτική ακρόαση είναι εμφανείς οι αντανακλάσεις του Σεληνόφωτος στην θάλασσα μέσα από τους ήχους των φλάουτων και της άρπας.
    Εύχομαι να την απολαύσεις κι εσύ, αγαπημένη μου φίλη αυτή την τελευταία Υπερπανσέληνο του έτους στον ουρανό του Σιάτλ. Φιλιά πολλά! 💗

    ΑπάντησηΔιαγραφή