Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023

Πανσέληνος Ιανουαρίου: Του Λύκου

 

Η Πανσέληνος του Ιανουαρίου ονομάζεται Του Λύκου και η Σελήνη βρίσκεται στην αντίθετη μεριά της Γης ως προς τον Ήλιο. Αυτό σημαίνει ότι η πλευρά της Σελήνης που βλέπει την Γη θα είναι εξαιρετικά φωτισμένη από τις ακτίνες του Ήλιου. Κοιτάξτε την να ανατέλλει στο βορειοανατολικό σημείο του ορίζοντα περίπου την ώρα που δύει ο Ήλιος.




Η Πανσέληνος του Ιανουαρίου είναι γνωστή και σαν Πανσέληνος του Λύκου επειδή οι λύκοι ακούγονται περισσότερο να αλυχτάνε αυτή την περίοδο. Πιστεύεται ότι οι λύκοι αλυχτάνε εξαιτίας πείνας κατά την διάρκεια του χειμώνα, αλλά σήμερα γνωρίζουμε ότι οι λύκοι μπορεί να ουρλιάζουν για διαφορετικούς λόγους. Οι φωνές των λύκων γενικά ακούγονται για να ορίσουν την περιοχή τους, να εντοπίσουν τα μέλη της αγέλης, να δυναμώσουν τους κοινωνικούς δεσμούς τους αλλά και να συντονίσουν το κυνήγι. 

Η Πανσέληνος του Ιανουαρίου είναι κάπως πιο ιδιαίτερη φέτος μια και πρόκειται για την "Mικροπανσέληνο" (micromoon). Για να το αντιληφθούμε ας σκεφτούμε την αντίθετή της την "Υπερπανσέληνο". Η Μικροπανσέληνος σημαίνει ότι η σελήνη βρίσκεται στο μακρύτερο σημείο της από την γη (όχι το κοντινότερο). Με αστρονομικούς όρους, το σημείο αυτό ονομάζεται "απόγειο" . Για να είμαστε ακριβείς η Μικροπανσέληνος του Ιανουαρίου βρίσκεται 406.520,294 χιλιόμετρα μακριά από την Γη.


  

                                            Πανσέληνος του Λύκου  (Lois Parker Edstrom)

Η Σελήνη του Γενάρη έφτασε. Ρίχνει το φως της
στην σκοτεινή νύχτα, είναι εξωστρεφής και ζητάει
να είναι το κέντρο της προσοχής μας. Υπάρχει λόγος
που οι λύκοι ουρλιάζουν όταν αποκαλύπτεται η Πανσέληνος
στην φωτεινή ολότητά της, αν και μολονότι δεν το έχω κάνει,
ένιωσα την σφοδρή επιθυμία - μια λαχτάρα τόσο αρχέγονη και άγρια
λες και σε κάποιον παρελθόντα χρόνο να ήλθαμε από έναν μαγεμένο τόπο,
έναν τόπο τόσο όμορφο που θέλουμε μόνο να επιστρέψουμε.

Τώρα το φεγγάρι ρίχνει το κρύο λευκό του φως
στα πάντα - τα χωράφια λάμπουν και η λίμνη
παραδίνεται για να πάρει την ακτινοβολία
αυτής της κυρίαρχης παρουσίας.

Μπορεί να χαθούμε μέσα σε αυτή τη λαμπρότητα,
ένα αξιοθέατο που σιγοκαίει, περιμένοντας να φωτιστεί
Χωρίς μυστικά, χωρίς σκοτεινές και ήσυχες γωνιές
Το φεγγάρι απαιτεί διαύγεια.

Έλα στο φως.

(ελεύθερη απόδοση δική μου)



Και μια επική μουσική με τον τίτλο "Ο Λύκος και Η Σελήνη" του νεαρού συνθέτη BrunuhVille*



*Ο BrunuhVille είναι το ψευδώνυμο του  Bruno Miguel Correia José,  ενός Πορτογάλου μουσικού και συνθέτη. Γεννήθηκε στις 22 Ιουλίου 1989. Άρχισε να μελετάει πιάνο στα 15 του και στα 19 του άρχισε να συνθέτει την δική του μουσική. Ο BrunuhVille δημιουργεί μουσική φαντασίας με επιρροές από Κέλτικες, ορχηστρικές, Παραδοσιακές, Έθνικ και Γοτθικές μουσικές. 

2 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφερουσα αναφορα στην πανσέληνο του Λύκου και η απόδοσή σου του σχετικου ποιήματος, όπως παντα εξαιρετικη, αγαπημενη μου Αζη! Μου αρεσε ιδιαιτερα η προτροπη στην κατακλειδα: "...Το φεγγάρι απαιτεί διαύγεια.Έλα στο φως.."
    Φως, όλο λαμπρότητα εκτυφλωτική, με την εμβληματική μουσική του νεαρου ταλαντουχου BrunuhVille να συνοδευει -όπως αρμοζει- μια υπερπανσέληνο!Ευχριστυμε γι'αυτο το ετησιο αφιερωμα σου στη Σεληνοθέα!
    Καλο βραδυ! 💗💗

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ Ελπίδα μου για τα ωραία σου λόγια και τον έπαινο. Κατάφερα να ολοκληρώσω τον κύκλο των 12 Πανσελήνων του έτους, κάθε μια με το όνομά της, τον χαρακτήρα της και με ό,τι την συνδέει μέσα στην φύση και στην τέχνη. Να είμαστε καλά να παίρνουμε κάτι από το ασημένιο φως της κάθε μήνα. Καλό απομεσήμερο καλή μου φίλη!💗🌝🌹

    ΑπάντησηΔιαγραφή