Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Carnaval op.9: ROBERT ALEXANDER SCHUMANN (1810-1856)


Το ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ του Schumann είναι ένα έργο για πιάνο όπου η ακρίβεια,η εφευρετικότητα αλλά και η απαιτητική τεχνική συνυπάρχουν έντονα. Γράφτηκε το 1834 και είναι μια σειρά από εικόνες, ένα ball masquet, όπου οι διάφοροι χαρακτήρες παρελαύνουν στην σκηνή.Περιγράφτηκε απ' τον συνθέτη σαν "Μικρές σκηνές σε τέσσερις νότες".
Κάποιοι απ' τους χαρακτήρες που παρελαύνουν είναι καθαρά καρναβαλικοί (Πιερρότος, Αρλεκίνος), άλλοι ιστορικοί (Σοπέν, Παγκανίνι) κι άλλοι ενσαρκώσεις προσώπων του Σούμαν ( Φλορεστάν, Ευσέβιος).
Υπάρχουν και τα γράμματα που χορεύουν A.S.C.H.- S.C.H.A που στην Γερμανική Μουσική ορολογία δηλώνουν νότες. Στην πραγματικότητα εκδηλώνεται με κρυπτογραφικό τρόπο η αγάπη που είχε ο Σούμαν προς την Ernestine von Fricken αλλά και μέρος του ονόματός του. ASCH είναι ο τόπος γέννησης της Ernestine αλλά το SCH είναι τα τρια πρώτα γράμματα του SCHumann. Το έργο αποτελείται από 22 μέρη.
Το 1910 το έργο χορογραφήθηκε σαν μπαλλέτο για μια παραγωγή του Sergei Diaghilev, σε ενορχηστρώσεις των:Alexander Glazunov, Nikolai Rimsky-Korsakov, Anatoly Lyadov και Alexander Tcherepnin

http://www.youtube.com/watch?v=dC0JAWQsZwM
http://www.youtube.com/watch?v=ny73Xq-XXlE
http://www.youtube.com/watch?v=c1e5eLVpSEk
http://www.youtube.com/watch?v=qDCsYHjtQpU

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου