Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023

Dumka


H Dumka είναι μουσικός όρος που προέρχεται από την Ουκρανική γλώσσα με συγγενείς λέξεις και σε άλλες Σλαβικές γλώσσες. Η λέξη dumka κυριολεκτικά σημαίνει "σκέψη". Αρχικά ήταν υποκοριστικός τύπος του Ουκρανικού όρου "duma" που σήμαινε Σλαβική επική μπαλάντα με στοχαστικό και μελαγχολικό χαρακτήρα". Οι κλασικοί συνθέτες βασίστηκαν στα αρμονικά μοτίβα στη λαϊκή μουσική για να εμπλουτίσουν τις δικές τους συνθέσεις. 



Ένα φυσικό μέρος της διαδικασίας μεταφοράς της παραδοσιακής λαϊκής φόρμας σε ένα επίσημο κλασικό περιβάλλον ήταν η οικειοποίηση της φόρμας Dumka από Σλάβους συνθέτες, κυρίως από τον Τσέχο συνθέτη Antonín Dvořák. Έτσι, στην κλασική μουσική, το dumka έφτασε να σημαίνει "ένα είδος ορχηστρικής μουσικής που περιλαμβάνει ξαφνικές αλλαγές από μελαγχολία σε έξαρση". Αν και τα dumky (πληθ.Dumka) χαρακτηρίζονται γενικά από έναν απαλά ονειρικό διπλό ρυθμό, πολλά παραδείγματα είναι σε τριπλό μέτρο.

Πολλοί συνθέτες έγραψαν έργα με τον τίτλο αυτό, όπως για παράδειγμα ο Γιάνατσεκ, ο Μαρτινού, ο Τσαϊκόφσκυ και βεβαίως ο Ντβόρζακ. Εδώ θα ασχοληθούμε με την dumka για ένα ή δύο όργανα και όχι την ορχηστρική.

Ας ακούσουμε μερικές συνθέσεις του είδους Dumka




Leoš Janáček: Dumka 



'Αλλη Dumka του συνθέτη Martinu για σόλο πιάνο με τον υπότιτλο "Ελεγεία"

Martinu: Dumka n.2 "Elegie"

Dumka από τον Ντβόρζακ για σόλο πιάνο


A. Dvořák – Dumka, Op. 35

Τσαϊκόφσκυ Dumka


 P. I. Tchaikovsky. Dumka

Παρατηρούμε ότι σε όλες τις συνθέσεις ο χαρακτήρας της μουσικής είναι στοχαστικός και δημιουργεί μια μελαγχολική ατμόσφαιρα. Είναι οι σκέψεις του ανθρώπου που αντιμετωπίζει την καθημερινότητα. Υπάρχουν και πιο χαρούμενα διαλείμματα, αλλά κυρίως καθρεπτίζουν την σκέψη μας για την αντιμετώπιση της ζωής με τα προβλήματά της. Επέλεξα τις πεταλούδες για εικόνα, μια και οι μεταμορφώσεις τους από κάμπια σε χρυσσαλίδα μπορούν να παρομοιαστούν με τις  σκέψεις μας που μας βοηθούν να αναγεννηθούμε και να βρούμε ελπίδα και καινούργια ξεκινήματα. Καλή ακρόαση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου