Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

Σοπέν - 24 Πρελούδια

 Τα Πρελούδια για σόλο πιάνο του Σοπέν είναι μια συλλογή μικρών κομματιών, ένα για κάθε μια απ' τις 24 κλίμακες. Δημοσιεύθηκαν αρχικά το 1839 και αφιερώθηκαν στον Joseph Christoph Kessler,ένα συνθέτη σπουδών πιάνου της εποχής του Σοπέν. Δέκα χρόνια νωρίτερα είχε αφιερώσει ο Kessler στον Σοπέν τα δικά του 24 Πρελούδια op.31. Αν και η λέξη "πρελούδιο" δηλώνει κάτι εισαγωγικό, τα Πρελούδια του Σοπέν είναι αυθύπαρκτες συνθέσεις, που κάθε μια μεταφέρει μια ιδέα ή ένα συναίσθημα. Όλα έχουν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα κάθε είδους πιανίστα κι έχουν ηχογραφηθεί σαν σύνολο με πρώτο τον Alfred Cortot στα 1929.

Το ζήτημα της ημερομηνίας γέννησης  του Σοπέν δεν έχει λυθεί μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με δική του γραπτή κατάθεση ήρθε στον κόσμο την 1η Μαρτίου του 1810.

Frederic Chopin


To πιάνο του Σοπέν κατασκευής Pleyel, που φαίνεται πως προτιμούσε ο Πολωνός πιανίστας και που έπαιξε στο Παρίσι τις τελευταίες του συναυλίες τον Φεβρουάριο του 1848. Το μετέφερε στο Λονδίνο για την πρώτη του συναυλία εκεί. Στα αρχεία της κατασκευαστικής εταιρείας Pleyel, με τον αριθμό  13819 δηλώνεται ότι ο συνθέτης χρεώθηκε 2200 γαλλικά φράγκα και σε γράμματά του που το αναφέρει γράφει "το δικό μου" όργανο. Αφού έφυγε απ' το Λονδίνο το πούλησε σε μια Σκωτσέζα φίλη του  Μάργκαρετ Τρότερ όπου έμεινε στους συγγενείς της μέχρι το 1981. Τώρα βρίσκεται στην συλλογή The Cobbe Collection Trust στην Αγγλία.


Το πιάνο Pleyel

Θα ακούσουμε τα Πρελούδια του Σοπέν έργο 28 από μια ζωντανή ηχογράφηση του σπουδαίου πιανίστα και Σοπενιστή Μαουρίτσιο Πολλίνι




Κατάλογος των Πρελούδιων: Οι υπότιτλοι είναι του Γερμανού συνθέτη, μαέστρου και πιανίστα Hans von Bülow.

1.Agitato – C major (Ένωση δυο αγαπημένων)
2.Lento – A minor (Προαίσθημα Θανάτου)
3.Vivace – G major (H Τέχνη σου μοιάζει με Άνθος)
4.Largo – E minor (Ασφυξία)
5.Μolto allegro – D major (Αβεβαιότητα)
6.Lento assai – B minor (H Καμπάνα του Θανάτου)---παίχτηκε στην κηδεία του
7.Andantino – A major (Πολωνέζα χορεύτρια)


Maurizio Pollini Chopin 24 Preludes 1-7



8.Molto agitato – F-sharp minor (Απελπισία)
9.Largo – E major (Όραμα)
10.Molto allegro – C-sharp minor (Νυχτοπεταλούδα)
11.Vivace – B major (Πυγολαμπίδα)
12.Presto – G-sharp minor (Μονομαχία)
13.Lento – F-sharp major (Απώλεια)
14.Allegro – E-flat minor (Φόβος)


Maurizio Pollini Chopin 24 Preludes 8-14


15.Sostenuto – D-flat major ("Raindrop Prelude")= (Σταγόνα Βροχής)
16.Presto con fuoco – B-flat minor (Άδης)
17.Allegretto – A-flat major (Παναγία των Παρισίων)
18.Molto allegro – F minor (Αυτοκτονία)
19.Vivace – E-flat major (Ευτυχία)



Maurizio Pollini Chopin 24 Preludes 15-19


20.Largo – C minor (Πένθιμο Εμβατήριο)
21.Cantabile – B-flat major (Κυριακή)
22.Molto agitato – G minor (Ανυπομονησία)
23.Moderato – F major (Το Πλοίο της Χαράς)
24.Allegro appassionato – D minor (Καταιγίδα)


Maurizio Pollini Chopin 24 Preludes 20-24




ΠΗΓΕΣ:
A History of Western Music
Εγκυκοπαίδεια Παγκόσμιας Μουσικής
Wikipedia
tvxs.gr
The Cobbe Collection Trust

Αν θέλετε μπορείτε να διαβάσετε και άλλα άρθρα για τον Σοπέν:
Chopin Ballades
Frédéric Chopin 1810-1849
Ο Σοπέν και οι θαυμαστές του


2 σχόλια:

  1. Καλό, μοσχοβολιστο, πολύχρωμο μήνα, Αζη μου!Πολύ χαιρομαι που ο χαιδεμενος μου συνθετης Σοπέν έχει σημερα την τιμητική του στα προφίλ πολλών φιλων μου κι ετσι θα απολαύσω πλήθος των μουσικών του εμπνευσεων, οπως εδω με τα εξαοδα Πρελουδιά του! Ο ποιητης του πιάνου, ενας εκπληκτικός απεικονιστής και δημιουργος συναισθηματων σε αυτη τη σειρα πρελουδίων, ενος ειδους που οπως αναφερεις μεταφέρει μια ιδέα ή ένα συναίσθημα ως αυτονομο ειδος, μακριά από ην προγενεστερη έννοια του Πρελουδιου, κατι που εκανε και με τα λατρεμένα Βαλς του που δομικά ειναι διαφορετικά από τα βιεννέζικα βαλς και δεν γράφτηκαν για χορό, αλλά για να παίζονται σε συναυλία.
    Σχετικά με την ημερομηνια γεννησης, εμεις ακολουθουμε την δικη του επιθυμια, η οποια νομιζω του ταιριαζει σκεπτομενη την εναρξη της Ανοιξης, γιατι οι συνθεσεις του φερνουν την αναγεννηση της ψυχης μας..
    Το αγαπημενο Πλεγιέλ του, τυχερό που τα πληκτρα του δεχτηκαν ως χαδι τα απαλά του δαχτυλα και ευστοχοτατη η επιλογη Πολλίνι!

    Σ' ευχαριστούμε γι' αυτο το γενεθλιο αφιέρωμα που ετοιμασες , το γεματο τρυφεροτητα και ευγενεια για τον λατρεμενο μας συνθετη, αγαπημένη μου φίλη! ❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελπίδα μου, μου σήμερα είναι πραγματικά η μέρα που ευωδιάζει ο Σοπέν στους μουσικόφιλους και τους λάτρεις του πιάνου, καλή μου φίλη. Και όλοι εμείς γνωρίζουμε τα έργα του και τα απολαμβάνουμε πάντα κι όχι μόνο σήμερα, γιατί έχουν μέσα τους την μαγεία που κρύβει το όργανο αυτό. Ο αποκλειστικός συνθέτης του αγαπημένου οργάνου, που το χρησιμοποίησε σ' όλες του τις δυνατότητες.

    Ευχαριστώ για τον έπαινο και την αγάπη σου, γλυκιά μου Ελπίδα. Καλό μεσημέρι και φιλιά! ❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή