Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

Chopin Ballades

 

Αν και με τον όρο "μπαλάντα" θεωρούμε Γαλλική ποίηση του 15ου αιώνα, ωστόσο τον 19ο αιώνα τον όρο δεν χρησιμοποιούσαν πια μόνο οι ποιητές για να αφηγηθούν μια ιστορία. Ο Σοπέν συνέθεσε τις τέσσερις μπαλάντες του αφού είχε αποχωρήσει απ' την πατρίδα του την Πολωνία. Λέγεται μάλιστα ότι ο Σοπέν έγραψε μουσική για της Λιθουανικές Μπαλάντες του Πολωνού ποιητή Adam Mickiewicz. Ακόμη κι ο Σούμαν, εσφαλμένα, σημειώνει ότι οι μπαλάντες του Σοπέν ήταν προγραμματική μουσική σαν την δική του. Όμως ο ίδιος ο Σοπέν ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε να δώσει τίτλους, πρόγραμμα ή χαρακτήρα  στην μουσική του,  με την έννοια που δίνει ο Σούμαν. Ως επιβεβαίωση αυτού ο Σοπέν ποτέ δεν θεώρησε το Καρναβάλι του Σούμαν μουσική. Η αφηγηματική γραφή στις μπαλάντες του Σοπέν δεν ακουλουθεί κάποιο ειδικό πρότυπο. Περιέχει απρόβλεπτες και δημιουργικές φράσεις σε όλο το έργο.

Γεγονός είναι οτι ο Σοπέν εμπνεύστηκε απ' τα ποιήματα του Adam Mickiewicz, με την διαφορά ότι η πρόθεσή του ήταν να παρακινήσει τους ακροατές να ακολουθήσουν την δική τους αφηγηματική εκδοχή ακούγοντάς τις. Δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζει κάποιος τα ποιήματα της έμπνευσης ή το περιεχόμενό τους για να ερμηνεύσει αυτά τα έργα. Και οι τέσσερις μπαλάντες είναι έργα μεγάλα, διαρκείας από οκτώ έως 12 λεπτά η κάθε μία και περιέχουν ποιητικά, δραματικά αλλά και αντικρουόμενα θέματα. Μοιράζονται κάποια κοινά χαρακτηριστικά, αλλά παράλληλα η καθεμία είναι ένα αυτοτελές έργο.

Οι μπαλάντες θεωρούνται απ' τις πιο λεπτοδουλεμένες δημιουργίες του Chopin και οι πιο αντιπροσωπευτικές της ρομαντικής μουσικής. Eπίσης ο Liszt, o Brahms μεταξύ άλλων, συνέθεσαν αυτό το μουσικό είδος μετά τον Chopin, όμως ο μουσικός αυτός όρος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον Chopin και οι μπαλάντες του ερμηνεύονται συχνότατα σε ρεσιτάλ πιάνου σ' όλο τον κόσμο.



Marta Orlowska: The ballad of two moons


Ballade n. 1 Θεωρείται ότι είναι εμπνευσμένη απ' την επική ποίηση του Mickiewicz, Konrad Wallenrod και είναι αφιερωμένη στον βαρώνο Stockhausen. Η σύνθεσή της τελείωσε το 1835 κι εκδόθηκε το 1836.

Chopin - Ballade No. 1 in G minor, Op. 23


Ballade n. 2 Θεωρείται ότι είναι εμπνευσμένη απ' το ποίημα του Mickiewicz, The Pilgrim και είναι αφιερωμένη στον Robert Schumann σαν αντίδωρο για την αφιέρωση του Σούμαν της Kreisleriana προς αυτόν. Την μπαλάντα αυτή την συνέθεσε ο Σοπέν το 1839 τότε που ήταν μαζί με την Γεωργία Σάνδη.

Chopin - Ballade No. 2 in F major, Op. 38

Ballade n. 3 Θεωρείται ότι είναι εμπνευσμένη απ' το ποίημα του Mickiewicz, Switez και είναι αφιερωμένη στην δεσποινίδα Pauline de Noailles. Αυτό το έργο γράφηκε μεταξύ των ετών 1840 και 1841 και είναι η πιο χορευτική από τις μπαλάντες του περιέχοντας ένα τόσο κομψό και χαριτωμένο θέμα που φέρνει ευφορία, χαρά κι ευτυχία. 

Chopin - Ballade No. 3 in A flat major, Op. 47

Ballade n. 4 H πιο σπουδαία απ' τις τέσσερις μπαλλάντες, επιτομή της ρομαντικής μουσικής που μπορεί να συγκριθεί, χωρίς υπερβολή, με την "Mona Liza" της ζωγραφικής. Θεωρείται ότι είναι εμπνευσμένη απ' το ποίημα του Mickiewicz, Budri και είναι αφιερωμένη στην βαρώνη Nathaniel de Rothschild. Αυτή η μπαλάντα εμπεριέχει σχεδόν όλα τα στοιχεία των μουσικών ιδεών και ανθρώπινων εκφράσεων μόνο με ένα πιάνο. Είναι μια περίληψη της δια βίου δημιουργικής εμπειρίας του Σοπέν και συνετέθη γύρω στα 1842 με 1843.

Chopin - Ballade No. 4 in F minor, Op. 52



Επέλεξα τέσσερις διαφορετικούς πιανίστες που αγαπώ για κάθε μία απ' τις μπαλάντες!

Μπορείτε να διαβάσετε άλλα άρθρα μου για τον Σοπέν
Σοπέν - 24 Πρελούδια


ΠΗΓΕΣ
Wikipedia
The FC Institution
The Cross Eyed Pianist
JSTOR
Holywwod Bowl





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου