Οι Έξι Μουσικές Στιγμές του Ρώσου συνθέτη Σεργκέι Ραχμάνινοφ (1873-1943) είναι ένα σύνολο κομματιών για σόλο πιάνο που το έγραψε μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 1896.
![]() |
O Ραχμάνινοφ περί το 1900 |
Το Φθινόπωρο του 1896 ο 23χρονος Σεργκέι βρισκόταν σε άσχημη οικονομική κατάσταση. Σαν να μην του έφτανε αυτό του έκλεψαν όλα του τα χρήματα σε ένα ταξίδι του με τρένο. Είχε και μεγάλη χρονική πίεση διότι του είχε παραγγελθεί να γράψει μια συμφωνία. Έπεσε λοιπόν με τα μούτρα στην παραγωγή. Στις 7 Δεκεμβρίου έγραψε στον Ρώσσο συνθέτη Αλεξάντρ Ζατάγιεβιτς "Βιάζομαι να βρω χρήματα που τα χρειάζομαι μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία...Αυτή η συνεχής οικονομική πίεση είναι, συν τοις άλλοις αρκετά ωφέλιμη μια και μέχρι τις 20 του μήνα πρέπει να παραδώσω έξι κομμάτια για πιάνο". Πράγματι ολοκλήρωσε το σύνολο αυτό και το αφιέρωσε στον Ζατάγιεβιτς. Παρόλες τις βιαστικές και πιεστικές συνθήκες της σύνθεσης αυτής, το έργο αποτελεί απόδειξη σπουδαίας πιανιστικής δεξιοτεχνίας και δείχνει την απαράμιλλη ποιότητα των μελλοντικών του συνθέσεων.
Κάθε Μουσική Στιγμή αναπαράγει μια χαρακτηριστική φόρμα προηγούμενης μουσικής περιόδου. Οι φόρμες που εμφανίζονται είναι το νυχτερινό, τραγούδι χωρίς λόγια, βαρακαρόλα, δεξιοτεχνική σπουδή και θέμα και παραλλαγές.
1. Andantino, B♭ minor
Είναι το μεγαλύτερο σε διάρκεια έργο και η ελεγειακή του μελωδία συνδυάζει στοιχεία νυχτερινού και θέματος και παραλλαγών.
2. Allegretto, E♭ minor
Περιγράφεται σαν "λαμπερή επίδειξη". Βρίσκεται σε αντίθεση με την λυρική και ατμοσφαιρική μελωδία του πρώτου κομματιού. Αντιπροσωπεύει μια τυπική σπουδή του δέκατου ένατου αιώνα, παρόμοια με το ύφος των σπουδών του Σοπέν.
3. Andante cantabile, B minor
Μετά από τις συνεχείς προκλήσεις του δεύτερου κομματιού, έρχεται το τρίτο να μας θυμίσει "εσωτερική νοσταλγική ενδοσκόπηση, ονειροπόληση". Μπορεί να περιγραφεί σαν ένα μείγμα μεταξύ τραγουδιού χωρίς λόγια και ενός επικήδειου εμβατηρίου. Επίσης μας πάει πίσω στις Σαραμπάντες του Μπαχ και ανασύρει στην μνήμη μας την τυπική μπαρόκ φόρμα με την επανάληψη του δεύτερου μισού. Ίσως είναι το "πιο Ρωσικό κομμάτι της συλλογής" μια και περιέχει ένα ηχηρό μπάσο σε μια στέρεη μελωδία, χαρακτηριστικά της Ρώσικης μουσικής.
4. Presto, E minor
Το τέταρτο κομμάτι ομοιάζει με το δεύτερο στην ποιότητα της εκτέλεσης. Αποκαλύπτει μια ομοιότητα με την Επαναστατική Σπουδή του Σοπέν και έχει το πιο γρήγορο τέμπο όλης της συλλογής.
5. Adagio sostenuto, D♭ major
Αυτό έχει φόρμα παρόμοια με την βαρκαρόλα, ένα παραδοσιακό τραγούδι με ρυθμική συνοδεία τριήχων. Το κομμάτι αυτό αποκαλύπτει την ικανότητα του Ραχμάνινοφ για πολύ μουσικό λυρισμό.
6. Maestoso, C major
Το τελευταίο κομμάτι της συλλογής είναι η πεμπτουσία ενός έργου του 19ου αιώνα και έχει περιγραφεί σαν "η αποθέωση ή ολοκλήρωση του αγώνα". Φαίνεται να είναι εμπνευσμένο από την δομή του Πρελούδιου του Σούμαν Bunte Blätte. Ο Robin Hancock, του Πανεπιστημίου της Βοστώνης με περιληπτικά λόγια το περιέγραψε: "Το φινάλε αυτού του κύκλου είναι δεξιοτεχνικό και λαμπερό, χρησιμοποιώντας όλη την κλίμακα των δυναμικών και ηχητικών δυνατοτήτων του πιάνου δημιουργώντας έτσι ένα δοξαστικό επίλογο σε αυτό το σύνολο των κομματιών"
Θα ακούσουμε όλο το έργο από τον φημισμένο Ρώσο πιανίστα Νικολάι Λουγκάνσκι. Παρακάτω μπορείτε να δείτε τον χρόνο έναρξης του κάθε κομματιού του κύκλου.
No. 1 - 0:14
No. 2 - 7:36
No. 3 - 10:47
No. 4 - 15:36
No. 5 - 18:35
No. 6 - 22:46
Nikolai Lugansky plays Rachmaninoff, Six moments musicaux
ΠΗΓΕΣ
Wikipedia
All music
Piano and Math Tutorials
Classical connect
hyperion
Εξαιρετική η εμπνευση σου, αγαπημενη μου φιλη, να τιμησεις της Ημερα του πιάνου με αυτή την πιανιστικη συνθεση του Ραχμανινοφ που εκτος από εξαιρετος συνθετης, πρωτιστως υπήρξε ενας βιρτουόζος πιανιστας, που αφησε εποχη με τα "μαγικά χέρια" του, για την καθαρή και βιρτουόζικη τεχνική του. Εξαιρετικών δυνατοτήτων καλλιτέχνης των πλήκτρων, από τους πιο ακριβοπληρωμένους πιανίστες του 20ου αι., προκαλούσε ντελίριο ενθουσιασμού σε κάθε του εμφάνιση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈξοχη η γραφη σου, Αζη μου και όσα στοιχεια αναφερεις για καθε μερος της συνθεσης, άκρως κατατοπιστικά, μαρτυρουν το συνθετικο ταλεντο του Ραχμανινοφ, ο οποίος αν και ολοκληρωσε βιαστικα το έργο, δεν χανει σε ποιοτητα και αξια, ενα εργο που θα μπορουσε κανείς να χαρακτηρισει «μελέτη» πανω σε μουσικές φορμες. Περισσότερο μου αρεσε η ρυθμικη , λικνιστικη βαρκαρόλα του 5ου μερους, εντονου ΄λυρισμού, εργο πολύχρωμο, με διάχυτο ρομαντισμό και έντονα συναισθήματα.Σε αυτο βεβαια συμβαλλει και η εκπληκτική ερμηνεια του Λουγκάνσκυ, που γοητευει τον ακροατη όχι μόνο με τη δυναμική του βιρτουοζιτέ και τη βαθιά εκφραστική του προσέγγιση, αλλά και τη χαρισματική του σκηνική παρουσία.
Θερμα συγχαρητηρια, καλή μου, για το κείμενο και τη δημιουργική σου διάθεση!
Ευχομαι μια ομορφη μερα με την αγάπη μου και Χρόνια Πολλα σε πιανιστες, δασκάλους και λάτρεις του οργανου που σημερα γιορταζει!
🎹🎹💗🎵💗 🎹🎹
ευχαριστω πολύ αγαπημένη μου Ελπίδα για το πλούσιο και ωραίο σου σχόλιο για το δικό μου αφιέρωμα στο πιάνο. Ναι, οι έξι μουσικές στιγμές γράφηκαν από τον νεαρό Ραχμάνινοφ σε χρόνο ρεκόρ.
ΔιαγραφήΌλο το σύνολο αποτελεί δήλωση προθέσεων από τον 23χρονο συνθέτη που επιθυμεί να αναδείξει την κυριαρχία του στις μουσικές φόρμες και τη δεξιοτεχνία του ως πιανίστας. Ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από τις Μουσικές Στιγμές του Schubert, μια σεμνή συλλογή από κομμάτια σαλονιού, σε αντίθεση με το δυναμικό έργο του Ραχμάνινοφ. Ένα άλλο πρότυπο του συνθέτη είναι ο Σοπέν, ιδιαίτερα οι λυρικές μελωδίες του που συνοδεύονται από ταραχώδεις αρμονίες στο αριστερό χέρι.
Η συλλογή ξεκινά σε σκοτεινή διάθεση, και το πρώτο κομμάτι, "Andantino", είναι ζοφερό και στοχαστικό, σαν νυχτερινό του Chopin, που είναι το δικό μου αγαπημένο.
Να είμαστε καλά να γιορτάζουμε τα 88 πλήκτρα που μας χαμογελανε όταν ανοίγουμε το καπάκι του πιάνου. 🎹
Χρόνια Πολλά! 🎹💞🎹💞🎹💞