Τρίτη 14 Ιουνίου 2022

Πανσέληνος Ιουνίου: Της Φράουλας

 Η Πανσέληνος του Ιουνίου, που είναι και Υπερπανσέληνος, ονομάζεται Πανσέληνος της Φράουλας ή των Ρόδων αλλά και του Μελιού. Είναι Υπερπανσέληνος, διότι θα φαίνεται μεγαλύτερη απ' ό,τι συνήθως, αφού βρίσκεται πιο κοντά στη Γη.  Οι ιθαγενείς Ινδιάνοι της Αμερικής αποκαλούσαν τη συγκεκριμένη πανσέληνο, του Ιουνίου, «Φεγγάρι της Φράουλας», καθώς πέφτει στην εποχή του χρόνου που μαζεύονται οι ώριμες φράουλες. 

από Pinterest


Θεωρείται ως η πιο γλυκιά πανσέληνος του χρόνου μιας και τον Ιούνιο το μέλι είναι ώριμο και έτοιμο να μαζευτεί από τις κυψέλες μετά από την ανθοφορία της Άνοιξης. Η «Πανσέληνος του Μελιού» (Honey Moon), όπως αλλιώς λέγεται, είναι η πρώτη πανσέληνος του καλοκαιριού. Το όνομα αυτό είναι Ευρωπαϊκής προέλευσης όπου ο Ιούνιος είναι κατ’ έθιμο ο μήνας του γάμου.


Σε άλλες περιοχές όμως, κυρίως όπου η παραγωγή φράουλας δεν ήταν τόσο αυξημένη, επικράτησαν άλλα ονόματα που χαρακτήριζαν την πανσέληνο. Μερικοί την αποκαλούν «Καυτή σελήνη» γιατί εμφανίζεται με την έναρξη του καλοκαιριού ή «Το φεγγάρι του σανού» λόγω της συγκομιδής σανού....


Αυτή η Πανσέληνος είναι ιδιαίτερη για δύο λόγους: είναι η Πανσέληνος της Φράουλας αλλά και η τελευταία Υπερπανσέληνος του έτους. Η Πανσέληνος της Φράουλας σηματοδοτεί την τελευταία Πανσέληνο της Άνοιξης ή την Πρώτη Πανσέληνο του Καλοκαιριού. Προς το τέλος του Ιουνίου, η Σελήνη συνήθως βρίσκεται σε χαμηλότερη θέση στον ουρανό και λάμπει πιο πολύ στην ατμόσφαιρα.


H Πανσέληνος της Φράουλας

Ας γευτούμε την Πανσέληνο της Φράουλας
Ας τυλιχτούμε στο φως
της ροδοδάκτυλης αυγής της νυχτερινής σελήνης
Ας προσποιηθούμε ότι η τελειότητα του Ιουνίου
Ποτέ δεν τελειώνει
Κι ότι οι φράουλες κι η κρέμα του Ιούνη
Θα βοηθήσουν στην γιατριά
Να φύγουν οι ταραγμένες μας σκέψεις
Mε δανεική ειρήνη.

(υπογραφή Lorna, μετάφραση από αγγλικά Α.Γ.)

 

Κι ένα τραγουδάκι του 1951 με τον τίτλο "A Strawberry Moon" από τον Αμερικανό βαρίτονο Vaughn Wilton Monroe.


A Strawberry Moon (In A Blueberry Sky) (1951) - Vaughn Monroe


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου