Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

Το Αηδόνι

 


Το αηδόνι, αν και το φτέρωμά του δεν είναι πλουμιστό όπως άλλων πουλιών, εντούτοις θεωρείται ότι έχει το ομορφότερο κελάηδημα σε όλο τον κόσμο. Έχουν γίνει επιστημονικές αναλύσεις με παλμογράφους κι έχει αναδειχθεί η μεγάλη ποικιλία των φασματικών κυματομορφών της φωνής του αηδονιού. Δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί η περιπλοκότητα της φωνής του και αποτελεί ιδιόμορφο στοιχείο των συνηθειών του ζωικού βασιλείου στην την καταχώρηση τόσο πολλών μουσικών "μοτίβων" στον εγκέφαλο ενός πτηνού.



Αηδόνι

Όπως ήταν φυσικό, οι άνθρωποι γοητευμένοι από την μελωδική φωνή του αηδονιού προσπάθησαν να το μιμηθούν ή να γράψουν τραγούδια για αυτό. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Ρώσος συνθέτης Αλεξάντερ Αλυαμπυεβ (Alexander Alyabyev) 1787-1851 που θεωρείται ένας από τους πατέρες του Ρώσικου έντεχνου τραγουδιού, ο οποίος  έγραψε την μουσική επένδυση σ' ένα ποίημα του Άντον Ντέβλιχ (Anton Devlig)  με τίτλο "Το Αηδόνι". Ο Αλυάμπυεβ το συνέθεσε το 1825 όταν βρισκόταν στην φυλακή, μετά από τον θάνατο ενός άνδρα με τον οποίο είχε παίξει τυχερά παιχνίδια (τζόγο). Όμως δεν υπήρχαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για την ενοχή του. 


Αηδόνι, δικό μου αηδόνι,
Με την δυνατή φωνή αηδόνι
Πού, άραγε για πού πετάς;




Edita Gruberova. Die Nachtigall. Alexander Alabieff



Αυτό το τραγούδι υπήρξε πηγή έμπνευσης και για τον Φρανς Λιστ (1811-1886) να συνθέσει κι αυτός ένα έργο για σόλο πιάνο με τίτλο "Το Αηδόνι" ακολουθώντας την μελωδία του Αλυάμπυεβ.



F. Liszt, Le Rossignol, S. 250/1 (1842)

Ο Ιγκόρ Στραβίνσκυ (1882-1971) γοητευμένος από το παραμύθι* του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν "Το Αηδόνι" συνέθεσε μια τρίπρακτη όπερα το 1914. η οποία ήταν και η πρώτη όπερα του συνθέτη. Μεταξύ της πρώτης πράξης και των άλλων δύο μεσολάβησε ένα χρονικό διάστημα περίπου πέντε ετών κατά το οποίο  ο Στραβίνσκυ έγραψε μουσική μπαλέτου  - Πουλί της Φωτιάς, Πετρούσκα, Ιεροτελεστία της Άνοιξης. Όταν, λοιπόν ολοκλήρωσε "Το Αηδόνι", σκέφτηκε κι έγραψε και ένα Συμφωνικό Ποίημα χρησιμοποιώντας μοτίβα της όπερας.

Για όποιον έχει χρόνο παρακάτω ολόκληρη η όπερα 




Le Rossignol - Stravinski


 Κι εδώ το Συμφωνικό Ποίημα "Το Τραγούδι του Αηδονιού"  του Στραβίνσκυ βασισμένο στην όπερα.


Igor Stravinsky - The Song of the Nightingale


*Το Παραμύθι:
Ο Αυτοκράτορας της Κίνας μαθαίνει ότι η αυτοκρατορία του έχει κάτι πολύ θαυμαστό: το τραγούδι του αηδονιού. Μόνο μια υπηρέτρια ξέρει πού βρίσκεται αυτό το αηδόνι και την διατάζει να το φέρει στην αυλή του. Πράγματι μόλις ακούει ο αυτοκράτορας την φωνή του γίνεται το αγαπημένο του. Μετά από κάποιο καιρό όμως,  χαρίζουν στον αυτοκράτορα ένα μηχανικό πουλί γεμάτο πετράδια κι ο αυτοκράτορας χάνει το ενδιαφέρον του για το πραγματικό αηδόνι που επιστρέφει στο δάσος. Αλλά το μηχανικό πουλί πέφτει και σπάει κι ο αυτοκράτορας αρρωσταίνει βαριά μέχρι θανάτου. Το πραγματικό αηδόνι μαθαίνει την κατάσταση του Αυτοκράτορα κι επιστρέφει στο παλάτι. Ο Θάνατος που παραμονεύει να πάρει την ψυχή του αυτοκράτορα μαγεύεται κι έτσι τον αφήνει να ζήσει.

 Για επίλογο αφήνω ένα ποίημα του Κωστή Παλαμά:

Έν’ αηδόνι

Του κλειστού παλατιού το περβόλι
σαν αμίλητο, σα μοναχό·
και σκορπάει και τριγύρω του η πόλη
της ζωής τον πολύκοσμο αχό.

Κι όπου πλέκουν πυκνότεροι οι κλώνοι
στο περβόλι μια κρύφια φωλιά,
ήρθε κι έστησε θρόνο έν’ αηδόνι,
και λαλεί μια γητεύτρα λαλιά.

Κι αποπάνω απ’ το βούισμα τ’ ανθρώπου,
απ’ το γάβγισμα τ’ άυπνου σκυλιού,
κι αποπάνου απ’ το βόγκο του κόπου,
—ω χαρά και ω ψυχή τ’ Απριλιού—,

κι αποπάνου απ’ την άγρια βλαστήμια,
κι από κάθε φωνή, κάθε ωδή,
και πατώντας την πρόστυχη ασκήμια,
το τραγούδι το θείο τραγουδεί.

4 σχόλια:

  1. Ευχαριστουμε πολύ, Azy μου για την υπέροχη αναρτηση, που το θέμα της δενει αρμονικα με την εποχή που ξετυλιγεται με χρωματα και αρωματα! Γλυκολαλο κελαηδητό εφερες στη μερα μας με τις μουσικές και ποητικές επιλογες σου, καλή μου φιλη και η ευαισθησία των καλλιτεχνων εδωσε πληθωρα μοναδικων εμπνευσεων από το καλίφωνο αηδονακι!
    Πόσο ομορφα ερμηνευει η Γκρουμπέροβα και η δημιουργια του Λιστ με τις λεπτεπιλεπτες τριλιες,τα αρπέζ, τις χρωματικές κλιμακες, τις διαφορές στα τέμπι και τις υψηλης οξυτητας φθογγους με πόση πιστότητα αποδιδει την αηδονίσια φωνη!
    Πόσο τρυφερο και το παραμύθι του Αντερσεν, που μελοποιει ο Στραβινσκι!Λενε πως γραφτηκε για το "αηδονι τη Σουηδιας", τη Τζενη Λιντ,που μεταξυ του Δανού παραμυθα και την πριμαντονα ειχε δημιουργηθει μια πλατωνικη αγαπη απο μεριας Αντερσεν...
    Γλυκύτατος και ο επίλογος σου με το ποιημα του Παλαμα, αγαπημενη μου!
    Σ'ευχαριστουμε πολύ γι'αυτη την αναφορα στο πουλί που ειναι συνδεδεμενο με την μυριοχρωμη άνοιξη και την χαλαρότητα του θέρους.
    Εξοχα όλα, μάς πλημμυρισαν γλυκά, ευγενικά συναισθηματα!
    Σε φιλώ γλυκά και ανταποδίδω με ενα απόσπασμα που αγαπω από την "Ωδη στο αηδονι" του λατρεμενου Τζων Κητς, που ειναι και η βασικη εμπνευση για το παραμυθι του Αντερσεν και ό,τι καλλιτεχνικο πυροδότησε:

    "Δε φθονώ την ωραία που σου ’λαχε μοίρα,
    μονάχα πονώ από χαρά στη χαρά σου,
    των δεντρών λαφροφτέρουγη Δρυάδα εσύ,
    που σε μυριοπλεγμένες ηχηρές φυλλωσιές
    απ’ οξιές κι αρίθμητους ίσκιους, τον ύμνο
    του καλοκαιριού με γιομάτη φωνή τραγουδείς..."
    🌷🎹 💗 💗 🎹🌷

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ σ' ευχαριστώ, Ελπίδα μου για την σπουδαία σου ανταπόκριση στο άρθρο μου και τις πρόσθετες πληροφορίες για το παραμύθι του Άντερσεν καθώς και το ωραιότατο απόσπασμα του Κητς απ' το οποίο εμπνεύσθηκε ο ερωτοχτυπημένος Άντερσεν. Βρήκα την Ωδή στο διαδίκτυο. Είναι τόσο λεπτεπίλεπτη, γεμάτη όμορφες εικόνες, λυρισμό και εσωτερική ένταση! Μέσα από την παρηγοριά που του δίνει το κελάηδισμα του αηδονιού, προσπαθεί να ξεφύγει από τις δυσκολίες της ζωής, να διαλογισθεί για την ομορφιά, την φύση, τον ανθρώπινο πόνο, τον θάνατο ώσπου στο τέλος αναρωτιέται αν όλο αυτό ήταν όραμα; ενύπνιο; ή μήπως μεταφορικά η "Ποίηση" είναι το "Αηδόνι". Καταπληκτικοί οι συμβολισμοί και οι προβληματισμοι του.
    Ιδιαίτερα σ' ευχαριστώ που μέσω του άρθρου αυτού ανταλλάξαμε τόσες όμορφες σκέψεις για τις τέχνες που αγαπάμε.
    Σ' ευχαριστώ και για τις αναφορές σου σε όλα τα επί μέρους του άρθρου μου καθώς και για τον έπαινο.

    Να είσαι καλά και να περνάς υπέροχα, γλυκιά μου φίλη! 💗🌷💗🌷

    ΑπάντησηΔιαγραφή